Miel cu legume la cuptor (un fel de Kleftiko)

100De Paşti, spune tradiţia, trebuie să aveţi pe masă friptură de miel. Pentru o astfel de friptură folosim de obicei pulpele din spate, eventual şi pe cele din faţă. Mai folosim ceva organe interne pentru drob, eventual nişte coaste pentru ciorbă. Deja ne-am satisfăcut pofta de miel, restul bucăţilor rămânând uitate undeva prin fundul congelatorului sau al lăzii frigorifice. Cu aceste „rămăşiţe” se poate încropi o mâncare de care o să vă amintiţi multă vreme. Trebuie să vă înarmaţi doar cu multă răbdare, pentru că prepararea este de durată. Şi din acest motiv, este bine ca să pregătiţi aşa ceva când vă bazaţi pe mai mulţi meseni (6 – 8).

Ce vă trebuie?

  • În primul rând aveţi nevoie de aproximativ 1 kg carne de miel (pulpe, coaste, spată);
  • 2 căpăţâni de usturoi curăţate şi desfăcute în căţei;
  • 4 – 6 cepe mari, curăţate şi tăiate în sferturi;
  • O ceapă galbenă, mare, curăţată şi tăiată peştişori;
  • 6 – 8 cartofi potriviţi, curăţaţi şi tăiaţi în sferturi pe lungime;
  • 1 ţelină tăiată în cuburi;
  • 2 morcovi şi 1 pătrunjel, curăţaţi şi tăiaţi bastonaşe mai groase sau rondele mai lungi;
  • 3 – 4 ardei graşi (divers coloraţi), curăţaţi şi tăiaţi în felii;
  • 1 legătură de cimbru proaspăt;
  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocat mare;
  • 1 linguriţă de oregano uscat;
  • 1 linguriţă de sare;
  • 1 linguriţă de piper negru proaspăt măcinat;
  • ½ linguriţă scorţişoară măcinată;
  • 4 – 5 linguri de ulei de măsline;
  • 300 – 400 mL vin alb, sec.

Cum procedaţi?

  • Se taie carnea în bucăţi potrivite, se ung bucăţile de carne cu ulei de măsline, se tăvălesc prin oregano uscat, se presară cu sare, piper şi un praf de scorţişoară măcinată.
  • Se pun bucăţile de carne astfel pregătite într-o tavă adâncă unsă cu ulei. Tot aici adăugaţi două căpăţâni de usturoi curăţate şi desfăcute în căţei, 4 – 6 cepe mari tăiate în sferturi şi o legătură de cimbru proaspăt. Turnaţi în tavă cam 300 – 400 mL vin alb, sec (eventual demisec).
  • Acoperiţi tava cu o foaie de copt bine îmbibată cu apă şi apoi stoarsă şi daţi la cuptorul fixat pe 160°C, timp de 1 ½  – 2 h.
  • Adăugaţi peste carne legumele: morcov, pătrunjel, ţelină, cartofi, ardei graşi, ceapa tăiată peştişori;
  • Se potriveşte de sare şi piper şi se mai dă la cuptor încă 1 – 1 ½ h tava acoperită cu foaie de copt umedă;
  • Se descoperă tava, se amestecă conţinutul şi se mai ţine la 200°C încă ½ h să se rumenească bucăţile de carne şi cartofii şi să scadă sosul.
  • La final se adaugă o mână bună de pătrunjel verde, tocat (foarte) mare.

Se asortează foarte bine cu vin roşu sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

P.S. Dacă aţi avut răbdare să citiţi până aici, aflaţi că acest preparat mi-a fost inspirat de o mâncare tradiţională din insulele greceşti, şi anume Kleftiko. Primul kleftiko (de miel) şi următoarele (de ied şi din nou de miel) le-am savurat la taverna lui Jimmy din pitorescul orăşel Kos, capitala insulei cu acelaşi nume.

 

3 thoughts on “Miel cu legume la cuptor (un fel de Kleftiko)

  1. Pingback: Miel cu legume la cuptor | Bacau Expres

  2. Pingback: Cum gătim mielul de Paște | Food and beyond…

  3. Pingback: Quinoa cu ciuperci | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.