Mici cu cartofi prăjiți în versiunea Disco (sau discu’)

Nu știu dacă au fost premoniții referitoare la isteria/nebunia/p(l)andemia care va izbucni în 2020 și ne va ține la coteț aproape doi ani de zile, dar 2019 a fost anul în care ne-am plimbat cel mai mult prin țară sau pe-afară.

În februarie am petrecut un weekend la o pensiune din satul Sub Cetate (Harghita). Detalii despre această ieșire găsiți aici și aici. Întrucât ne-a plăcut foarte mult zona, în vară am revenit. Ca să fim siguri că nu ne răzgândim și să nu mergem să găsim cazare „om vedea noi unde”, după o temeinică documentare ne-am rezervat, pentru o săptămână, o cabană/casă de vacanță, vila Nagy Lak IV.

La ieșirea din satul Sub Cetate, pe drumul care duce spre barajul și lacul de acumulare Zetea, pe malul drept al Târnavei Mari, se află zona rezidențială Nagy Lak, alcătuită din cinci vile cvasiidentice, botezate ca misiunile Apollo: de la III la VII. Complexul dispune de o bază sportivă: teren de fotbal, panou de baschet, masă de ping-pong (se pot închiria gratuit mingi și palete) și un centru de închiriat biciclete.

Fiecare vilă, cu o amprentă la sol de 60 mp este amplasată într-o curte proprie de 500 mp.

_115

Între 1 iunie și 31 august vila se închiriază pentru minim 7 nopți (intrarea – duminica după amiază, ieșirea – duminică dimineața), prețul fiind de 85 Euro/noapte/cabană. La acest preț sunt cazate până la 4 persoane. Cabana poate primi până la 8 persoane, de la a cincea persoană achitându-se suplimentar 11 Euro/noapte/persoană. Copiii (3 – 14 ani) beneficiază de reducere, infanții (0 – 3 ani) de gratuitate. Sauna și jacuzzi (butoiul secuiesc) se achită separat. De reținut că acestea sunt prețurile la nivelul anului 2019. Pentru prețurile actuale, verificați oferta de aici.

Intrarea în vilă se face prin partea sudică, dintr-un pridvor (târnaț ori cerdac dacă vă place mai mult) larg, care se întinde pe toată fațada. Din holul de intrare ai acces la saună (12 Euro/oră), la baia cu WC, lavoar și cabină de duș, precum și la livingul care ocupă restul parterului. În living este amplasat un spațiu complet utilat: plită cu inducție, hotă, cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, filtru de cafea, combină frigorifică, mașină de spălat vase, oale, cratițe, tigăi, căni, farfurii, pahare, tacâmuri, etc. Combina frigorifică nu este chiar nudă, în ea te așteaptă o jumătate de litru de afinată sau de palincă, după cum ți-e norocul.

_113

Restul livingului este împărțit între spațiul de luat masa (o masă mare cu șase scaune) și cel de odihnă și recreere: o canapea extensibilă și două fotolii imense, un televizor cu zeci de programe de cablu-TV. Într-un colț al livingului tronează un șemineu veritabil, în care se ard chiar lemne. Vară fiind, nu i-am testat funcționalitatea.

Din living, o scară interioară duce la mansarda vilei, unde se găsesc două dormitoare identice, fiecare având baia sa proprie, similară ca dotare cu cea de la parter. Dormitoarele sunt dotate cu pat matrimonial, șifonier, măsuță, fotolii, televizor. Fiecare dormitor are propria terasă mobilată cu o masă și două fotolii. Un loc numai bun petru admirat fie răsăritul, fie apusul soarelui.

Dacă interiorul rustic, echilibrat și strălucind de curățenie încă nu te-a cucerit, cu siguranță o vor face cele risipite prin bătătură. Peste tot lemn masiv, băițuit și lustruit: două șezlonguri de plajă, o masă cu scaune așezată în bătaia soarelui, un balansoar.

Undeva într-un loc ferit, un spațiu amenajat cu nisip întru bucuria copiilor (dacă nu i-ați uitat acasă).

La vreo 5 m în spatele vilei, piesa de rezistență: butoiul cu apă încălzită, zis și jacuzzi secuiesc. Puteți beneficia de el minimum două zile, sau pe toată durata sejurului.

În fundul curții, pe malul Târnavei, s-au aliniat pentru inspecția de front: locul de foc deschis unde se poate folosi ceaunul pe pirostrii sau discul, grătarul frumos zidit, un foișor în care să poți mânca dimineața, la prânz, seara și ori de câte ori ai chef.

_114

_104

_103

_102

În spatele vilei, pe peretele estic, butuci sparți cât să alimentezi grătarul ori ceaunul toată vara, știut fiind faptul că verile secuiești sunt scurte. Până la plecare, am devenit expert în mânuirea toporului și în despicarea firului în patru (a se citi „în pregătirea așchiilor pentru pornirea focului”).

_101

De grătar nu ne-am atins, l-am lăsat în starea în care l-am găsit, sătui fiind de gătitul la grătar în proximitatea Bacăului. În schimb, ceaunul și discul au fost solicitate la maximum. De mare ajutor mi-a fost sous cheful imortalizat aici într-o pauză de relaxare.

_112

_116

Înainte de a ajunge la vilă, am făcut un mic ocol dând o raită pe la magazinul Honor din Izvoare, de unde ne-am aprovizionat cu mistreț (ceafă, pulpă, spată), miel (gât și cotlete), mititei (cu miel, respectiv cu vânat), cârnati picanți din carne de vânat, cârnați de cerb, jumări, șuncă și costiță de mangaliță. Mai aveau și alte tăieturi din mistreț, miel, cerb și căprior, dar ar fi fost deja peste puterile noastre de mâncători de rând.

Într-una din seri am executat un clasic românesc: mici cu carne de miel și cartofi prăjiți. Nu e cea mai originală chestie, chiar dacă a fost pregătită integral pe disc.

Mai întâi se curăță bine discul de toate resturile de mâncare. Se pune pe locul de foc și, înainte de a porni focul, se toarnă la mijlocul discului 1 L de ulei de floarea soarelui.

Cartofii curățați, feliați, spălați și scurși se trec într-un șervet curat pentru uscare. Mititeii se pot aranja pe marginea discului. Ca să nu iasă prea uscați, am preferat să-i pun pe disc după ce am scos cartofii și am evacuat uleiul (o chestie ușor de zis, greu de îndeplinit).

_105

_107

Cartofii sunt gata cam în 15-20 de minute, micii cam în 15 minute.

_106

_108

_109

Merg foarte bine cu muștar (he, he – ce descoperire) și cu un pahar aburind de rose demisec cu aromă de Busuioacă de Buhotin, recolta 2016, Huși.

_111

_110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.