Metamorfoze – cum devine o scăriță de porc ratată de bucătarul restaurantului o omletă apetisantă

Într-un București în care temperaturile între betoanele încinse se încăpățânează să nu coboare sub 35˚C, este o adevărată crimă împotriva umanității să te apuci de gătit pe plită sau la cuptor.

O soluție la îndemână care să evite deplasările ar fi să-ți comanzi ceva de la un restaurant. Așa am procedat când, de la un restaurant de proximitate, ne-au fost aduși trei bibani făcuți la plită (unul cu mămăligă, unul cu cartofi prăjiți, unul cu legume la grătar), o porție extra de cartofi prăjiți și una de American BBQ.

IMG_0402 copy

IMG_0408 copy

IMG_0413 copy

Dacă bibanii de mare pe plita încinsă au fost fără cusur, nu același lucru s-ar putea afirma despre legumele la grătar ori despre mixtul cunoscut drept American BBQ.

Legumele (vinete, dovlecei, ardei gras verde, ardei capia, roșii, ciupercuțe) ar fi fost perfecte dacă din exces de zel bucătarul nu le-ar fi înecat în ulei și nu ar fi fost atât de generos cu usturoiul tocat mărunt.

IMG_0429 copy

Un American BBQ este un platouaș care conține patru aripioare de pui condimentate, patru inele de ceapă pane, niște cartofi prăjiți în baie de ulei, două degețele din piept de pui pane, doi cârnăciori subțiri pârpăliți pe grătar și una bucată de scăriță de porc. Totul însoțit de un sos barbeque picant, un sos roșu dulce și un sos de maioneză (de fapt o maioneză de la borcan în toată regula).

Meta 0

Deși jumătatea de duzină de coaste de porc având ca liant carne fragedă și ușoare urme de grăsime suină ar fi trebuit să fie „la pièce de résistance” din American BBQ, aceasta a fost un fiasco total, încropit fie de un bucătar nepriceput, fie improvizat din lipsa ingredientelor de calitate corespunzătoare. Ultima variantă pare a fi cea plauzibilă, scărița având gustul unor coaste fierte ca pentru ciorbă, ulterior unse cu un fel de sos picant de origine incertă și apoi aruncate pe grătarul încins, cât să-și capete dungile caracteristice.

Cum gustul a fost dezamăgitor, fiica mea, expertă în food recycling (reciclarea mâncării), a decis că va integra scărița ratată împreună cu excedentul de cartofi prăjiți într-o frittata. Bine, aș fi putut și eu s-o fac, întrucât am ceva antecedente în executat omlete cu cartofi, legume, brânzeturi, afumături, cam cu tot ceea ce găsești într-un frigider aprovizionat cu prea multe produse cu durată de viață limitată.

Ce vă trebuie?

  • 150 g scăriță de porc ratată
  • 150 – 200 g cartofi prăjiți
  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
  • ¼ legătură de pătrunjel verde
  • ¼ legătură de mărar verde
  • 5 ouă
  • 20 g brânză Gouda cu pesto rosso
  • 20 g brânză Gouda cu pesto verde
  • Sare, piper – după gust, dar nu prea mult, ținând cont că atât carnea, cât și cartofii au fost deja asezonate cu așa ceva

Cum procedați?

Luați scărița și dați jos carnea de pe oase, însă cu simț de răspundere, mai ales dacă nu aveți un câine căruia să-i dați să roadă oasele.

Cartofii prăjiți tăiați-i in cuburi mici.

Spălați și uscați bine pătrunjelul și mărarul pe care le tocați apoi; puteți folosi și tijele, nu doar frunzele.

Meta 1

Bateți bine ouăle, pe care le asezonați cu sare și piper.

Puneți la încins, pe flacără medie spre mică, uleiul într-o tigaie încăpătoare, cu margini înalte.

Într-un castron larg amestecați ouăle bătute cu cartofii, carnea și verdețurile mărunțite, până când obțineți un amestec uniform, pe care îl răsturnați în tigaia încinsă și îl nivelați cu o spatulă.

Dați focul la mic, acoperiți tigaia cu un capac și așteptați să se închege ouăle. O să dureze vreo 5 – 7 minute.

Meta 2

Cât timp se gătește omleta cu ingredientele adăugate, pe care italienii o alintă „frittata”, iar spaniolii „tortilla de patatas”, dați prin răzătoarea mare brânza Gouda, atât cea cu pesto rosso, cât și cea cu pesto verde (pentru care găsiți AICI o serie de sugestii de preparare, mai mult sau mai puțin apropiate de un pesto alla Genovese original).

Meta 3

Meta 4

Adăugați brânzeturile rase peste omleta/frittata/tortilla în devenire, acoperiți tigaia cu capacul, iar după 2 minute dați deoparte tigaia de pe flacără și așteptați topirea brânzeturilor.

Meta 5

Meta 6

Meta 7

Meta 8

Transferați produsul din tigaie pe un platou, cu grijă să nu distrugeți opera de artă.

Meta 9

Meta 10

Se poate mânca fierbinte, călduță, sau chiar rece (de la frigider). Oricum, de feliat se feliază mult mai bine după ce s-a răcit complet. Poate fi apoi reîncălzită în cuptorul cu microunde, fără a vă teme de efecte secundare după consum, cum ar fi creșterea unui braț suplimentar.

Meta 14

Meta 13

Meta 15

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.