Melci cu șuncă și brânză

Pentru fenomenul din imaginea de mai jos (sursa foto), limba germană are un termen scurt și sugestiv, chiar dacă este un cuvânt compus. Deși nu are amploarea lui Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft (“Association for Subordinate Officials of the Head Office Management of the Danube Steamboat Electrical Services” i-ar zice în engleză), Hamsterkauf ilustrează perfect și concis comportamentul indus de panică.

12845474_shift-966x593_1uny14_z0cQgE

Acum o să vă sugerez niște chestii pe care le puteți pregăti când veți constata că după ce ați golit rafturile supermarketurilor comportându-vă ca personajele de mai jos (sursa foto), v-ați procopsit cu o serie de produse de care trebuie să vă descorotorosiți cât mai repede, din motive de perisabilitate.

GettyImages-1182708175-e1583117026620

Cum ar fi asta:

_207

asta:

_204

sau asta:

_219

Poza de mai sus este din stoc, așa că să nu mă întrebați cum de s-a păstrat atât de bine șunca de Praga, în ciuda faptului că e expirată din octombrie 2016.

V-ar mai trebui și niște aluat foitaj (că foietaj nu e corect din punct de vedere gramatical). Dacă aveți – refrigerat sau congelat, e bine. Dacă nu, puneți mâna și faceți, că sigur v-ați luat și făină, și unt. Probabil și sare și oțet, iar apa încă mai curge la robinete (knock on wood).

_201

_202

Ce vă trebuie?

  • 1 foaie de aluat foitaj (800 g);
  • 200 g (2 pachete = 8 felii) șuncă de Praga sau jambon fiert;
  • 100 g (1 pachet = 10 felii) cotlet haiducesc;
  • 15 – 16 felii (1 ½ pachete = 300 g) brânză feliată Mimolette;
  • 1 ou (opțional);
  • 50 – 75 g brânză rasă sau parmezan ras (opțional);
  • Câteva cristale de sare aromatizată sau afumată (opțional).

Cum procedați?

Mai întâi și la-nceput preîncălziți cuptorul la 200 ˚C. Ca să nu uitați după ce vă prinde febra gătitului.

Întindeți foaia de aluat pe blatul de lucru (un eufemism pentru mușamaua de pe masa din bucătărie). Așezați pe aluat șunca de Praga, cârpiți locurile goale cu cotlet haiducesc, apoi tapetați totul cu brânza Mimolette (imaginile sunt grăitoare, cred că nu aveți nevoie de explicații suplimentare).

_203

_205

_206

_208

Rulați aluatul cu umplutura, având grijă să nu prindeți în rulou și folia în care a fost ambalat foitajul.

_209

Tăiați ruloul astfel obținut în rondele de circa 2 cm. Folosiți un cuțit bine ascuțit. Ca să nu se dezmembreze construcțiile, fixați-le cu câte o scobitoare. Când le mâncați amintiți-vă de scobitori, înainte de a fi prea târziu. S-ar putea ca ele să nu se fi copt.

Așezați rondelele într-o tavă tapetată (ori ba) cu hârtie de copt. Tapetarea ajută doar la facilitarea curățirii tăvii după încheierea procesului de coacere. Le puteți da la cuptor așa cum sunt, sau puteți proceda ca mai jos.

_212

_217

Ungeți partea superioară a rondelelor cu ou bătut, presărați pe fiecare rulou 1 – 2 cristale de sare (mai mult pentru intensificarea aromelor, șunca și brânza, ba chiar și aluatul conțin suficientă clorură de sodiu).

_213

_211

Presărați brânză rasă sau parmezan ras, apoi dați tava la cuptor pentru 30 – 40 de minute. Cam pe la jumătatea timpului rotiți tava în plan orizontal cu 180˚ (cu π radiani dacă sunteți pricepuți la science & engineering).

_210

_214

_215

_218

Se pot servi calde sau reci.

_216

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.