Medalioane de somon la cuptor cu fals orez cantonez

300

Dacă acum trei decenii mi-ar fi spus cineva că o să vină o vreme când o să mănânc cu multă plăcere pește cu orez, l-aș fi trimis să-și facă un control psihiatric. E adevărat că la vremea respectivă cantina studenților politehniști din Tudor (actualul Julius Mall) nu avea în meniu nici filé de somn cu orez negru și nici medalioane de somon la cuptor cu fals orez cantonez.

Probabil o să vă întrebați de ce orezul cantonez de pe lângă somon este fals. I-am zis așa deoarece nu l-am preparat conform normelor uzuale. Orezul cantonez “adevărat” este doar parțial fiert, iar apoi este stirfrait (explicația termenului o găsiți aici) alături de alte câteva ingrediente: mazăre (sau alte legume), șuncă de porc (sau resturi de friptură) și în care se adaugă bucăți mici de omletă. Eu am sărit peste faza de prăjire în wok (stir-fry) fierbând complet orezul și mazărea, omițând și adaosul de carne. Arată aproape ca orezul cantonez pe care îl vedeți în restaurantele chinezești, însă este ceva mai închis la culoare, datorită sosului de soia brun pe care l-am folosit. Sper că adoratorii adevăratului orez cantonez sunt mulțumiți de explicațiile date și n-o să mă mustre cu celebra sintagmă “Nu așa se face!”.

Ce vă trebuie? (cantitățile sunt pentru 4 porții)

  • 4 medalioane de somon, cam de 1,5 cm grosime (circa 600 g în total);
  • 2 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 8 lingurițe de sos Teriyaki;
  • ½ lămâie (doar sucul);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • Piper mixt proaspăt măcinat – după gust.

Pentru garnitură:

  • 2 punguțe de orez cu bob lung (a câte 100 – 125 g fiecare);
  • 50 g mazăre congelată;
  • 1 ou;
  • 1 linguriță ulei vegetal;
  • 1 lămâie tăiată în sferturi;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 1 lingură sos de soia.

Cum procedați?

  • Se șterg medalioanele de somon cu șervete absorbante, se asezonează cu piper, cu sos Worcestershire și suc de lâmâie, după care se dau la rece pentru minimum ½ de oră (pot sta însă la marinat și mai mult: 2 – 3 ore);
  • Se preîncălzește cuptorul la 180 ˚C;
  • Se unge o tavă cu ulei, se așează medalioanele în tavă și se dă tava la cuptor pentru 15 minute;
  • Se ung medalioanele de somon cu câte 1 linguriță de sos Teriyaki pe fiecare parte și se dau din nou la cuptor pentru încă 10 minute, întorcându-le la jumătatea timpului.

Cât timp se coace somonul, pregătiți garnitura:

  • Se pune la fiert o oală cu 2 L de apă în care s-a dizolvat ½ linguriță de sare;
  • Cât timp fierbe apa pentru orez, ungeți o tigaie antiaderentă cu puțin ulei vegetal, puneți-o la încins și spargeți în ea un ou, pe care îl amestecați cu o spatulă până când obțineți niște “zdrențe” de omletă;
  • Puneți zdrențele într-un bol încăpător;
  • Când apa pentru orez începe să fiarbă adăugați cele 4 sferturi de lămâie și punguțele cu orez;
  • Fierbeți orezul timp de “x” minute (pe “x” îl citiți de pe ambalaj);
  • Cam cu 8 minute înainte de a se termina de fiert orezul, adăugați în oala în care fierbe acesta mazărea congelată;
  • După expirarea timpului de fierbere scoateți punguțele de orez și lăsați-le la scurs, recuperați mazărea (folosiți o spumieră cu perforații rotunde care au un diametru mai mic decât cel mai mic bob de mazăre pus la fiert) și răsturnați-o peste zdrențele de ou;
  • Adăugați în bol orezul fiert (sper că l-ați scos din punguțe), adăugați uleiul de măsline (pentru luciu) și sosul de soia (pentru a-i da gustul sărat – dacă vă place mai puțin sărat ori reduceți cantitatea, ori folosiți sos de soia “light”), apoi amestecați bine totul.

În farfuriile de servire așezați medalioanele de somon cu partea cea mai aspectuoasă în sus, decorați-le cu câte o felie subțire de lămâie și așezați alături garnitura de fals orez cantonez. Dacă aveți veleități de master-chef puteți pregăti un “pat” de orez peste care așezați cu grijă bucata de somon, iar în restul farfuriei trântiți artistic câteva picături frumos colorate de sosuri, spume sau emulsii. Eventual și niște germeni.

Oricum ați face, aveți în vedere că în farfurie aveți pește. Iar peștele trebuie să înoate. Învățați-l să înoate într-o Zghihară de Huși bine frapată.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Medalioane de somon la cuptor cu fals orez cantonez

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.