Masă și casă în Bucovina — 6 (Epilog la Hanul Răzeșilor)

După trei zile petrecute în Bucovina, mândru plai, cu sufletele încărcate de frumos și bateriile reîncărcate energetic, purcedem spre home, sweet home. Pe drumul cel mai scurt, cum ziceam în încheierea articolului de aici, adică Mănăstirea Humorului – Gura Humorului – Spătărești – Moțca – Roman – Bacău, pe DN 2E, respectiv E 85.

_253

_254

_255

Cum nu mâncaserăm decât omletă/ochiuri/cafea cam demultișor, pe când încă ne aflam la Pensiunea Valcan din Vatra Moldoviței (blagoslovită de mine cu ★★★★★ pe Tripadvisor), iar ceasurile se apropiau de orele 3 ale după amiezii, hotărâm să poposim pentru prânz (cam târziu, nu-i așa?) înainte de a intra în Roman.

La Hanu’ Ancuței, cel mult cântat de Sadoveanul-roman-fluviu-plictisitor-dar-dat-la-bac pășisem ultima dată în iulie 2012 (vezi pozele aici). Știam (și nu numai de-atunci) că prețurile-s mari, iar așteptările, dar mai ales așteptarea, sunt pe măsură. Așa că hotărât-am să poposim à-côté, la Hanul Răzeșilor (pagina oficială de FB aici, cea neoficială, cu criticile vizitatorilor care nu pot fi șterse de către patronii hanului – cu nota 1,9 din 5,0 după opinia a 35 de “cârcotași”, aici).

_501

Vă reamintesc, în caz că ați uitat, că este luni (zi lucrătoare), orele 14:24, adică binișor trecut de ora clasică a prânzului (12:00 – 14:00 în sistemul francez). Găsim pe terasă o masă liberă, evident nedebarasată, la care ne așezăm tuspatru. După vreo 10 minute de așteptare apare un băiet în civil care debarasează și, după ce ne întrebă dacă dorim să mâncăm ori numai să bem, ne aduce patru meniuri. În ăst interval de timp am vreme să inspectez (din necesități fiziologice evidente) toaleta stabilimentului (care, între noi fie vorba, nu era chiar atât de dezastruoasă precum zic cârcotașii) și să trag niște cadre cu decorațiunile inerioare și exterioare.

_502

_503

_504

_507

_508

Lansăm comenzile de beuturi și mâncăruri, pe la 15:00 cu aproximație, iar la 15:10 apar beuturile: bere fără alcool pentru șofer, bere cu alcool pentru doamne, un pahar de rosé pentru mine. La  15:22 apar pe rând pâinea, supele de găină cu tăiței de casă, și după încă vreun sfert de ceas apar și felurile principale. Eu, ceva mai experimentat în materie de “restauration” mi-am luat mici & chips cu muștar, convins fiind că n-o să primesc mâncare reîncălzită, și am avut direptate.

_512

_506

_505

_509

Doamnele s-au limitat la supe și beri, dar șoferu’ de cumnată-miu poftit-a la ficăței de pasăre cu mămăliguță și mujdei de usturoi. Când i s-a adus farfuria, am constatat că “mujdei de usturoi verde” nu-i totuna cu “mujdei verde de usturoi”, așa după cum puteți observa și din pozele de mai la vale.

105

_510

După ce și-a revenit din apoplexie, cumnată-miu a chemat “garçonul”, i-a pus în brațe usturoiul și l-a trimis direct la bucătărie. Puștiul, “poker face”: nu tu “ne cerem scuze”, nu tu “vă aducem altul nou-nouț”, nu tu “desertul e din partea casei”. Îl scoate de pe farfurie, dar nu și de pe nota de plată. Care nu era prea mare, dar pe care am plătit-o la virgulă,  după care mi-am scris în telefon “Note to myself: Nu mai calc niciodată aici!”.

În rest, supa de găină – bună spre foarte bună, vinul – rece, nebotezat, băubil, pâinea – proaspătă, mititeii – nici prea-prea, nici foarte-foarte (am mâncat și alții mult sub standarde).  În concluzie, un 2 din 5 mi se pare cinstit pentru Hanul Răzeșilor, un stabiliment tipic românesc (care nu-i totuna cu “tradițional românesc”), în care patronul încearcă o maximizare a profitului pe termen scurt, pierzănd din vedere faptul că, pe termen lung, nu va avea decât de pierdut.

Și astfel, cu un ușor gust amărui, se terminà și această aventură bucovineană.

_511

Să ne revedem sănătoși!

Masă și casă în Bucovina

  1. Gura Humorului, Rădăuți (cu Voroneț și Sucevița) – aici
  2. Vatra Moldoviței – Pensiunea Valcan – aici
  3. Muzeul ouălor înCondreiate, Moldovița – aici
  4. La plimbare cu Huțulca (mocănița Moldovița – Argel) – aici
  5. Moldovița și Humor – aici
  6. Epilog la Hanul Răzeșilor pe DN 2 / E 85 – aici.

2 thoughts on “Masă și casă în Bucovina — 6 (Epilog la Hanul Răzeșilor)

  1. Pingback: Masă și casă în Bucovina — 5 (Mănăstirile Moldovița și Humor) | Food and beyond…

  2. Pingback: Masă și casă în Bucovina — 4 (La plimbare cu Huțulca) | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.