Mâncare reciclată – din nou despre mămăligă

100La noi acasă, din moși-strămoși (adică de pe vremea când la Aerostar se fabricau underground de la piese de Dacie și jambe de IAK până la seturi de cuțite cu mâner din plexiglas, autosifoane, butelii de aragaz și aruncătoare casnice de grenade antitanc), mămăliga se confecționează într-un recipient din dural a cărui denumire științifică este “ceaunul de mămăligă”. Tehnologia este strictă, cantitățile de apă, mălai și sare introduse în proces fiind atent monitorizate. Ca urmare, se obține întotdeauna aceeași cantitate de produs finit, adică de mămăligă. Nu contează că sunt la masă două, patru sau șaisprezece persoane. De vreo câțiva ani, de când urmașii urmașilor părinților mei au migrat spre zone mai calde sau chiar mai foarte calde, ne rămâne în mod constant un excedent de mămăligă de azi pe poimâine. Bănuiesc că nu sunt singurul din Universul cunoscut căruia i se întâmplă lucrul acesta. În afara metodelor clasice de utilizare a mămăligii excedentare (dat la păsărele sau aruncat la gunoi), mai există niște posibilități de valorificare, pe care vi le-am prezentat la timpul potrivit aici și aici.

Pe sistemul “gâscă la cuptor” putem recicla mămăliga concomitent cu eliberarea frigiderului de alte ingrediente, prea puține pentru a încropi un prânz sau o cină, prea multe pentru a fi aruncate fără regrete.

Pentru început preîncălziți cuptorul la circa 200 ˚C și ungeți cu puțin unt un vas încăpător din ceramică sau din sticlă termorezistentă. Așezați pe fundul vasului un strat de mămăligă tăiat în cuburi cam de 1 cm. Peste mămăligă întindeți un strat de brânză de burduf (nu mai gros de 1 cm), iar peste brânză presărați resturi de friptură, cârnați tăiați rondele, cam ce găsiți disponibil prin frigider – de porc să fie.

Mai puneți un strat de cuburi confecționate din mămăligă, apoi tapetați cu rondele de Mozzarella (în lipsă merge și caș afumat ori cașcaval). Peste stratul de Mozzarella puteți întinde niște unt sau, mai bine, puteți așeza niște felii de slăninuță, de preferință nițeluș afumată.

Dați totul la cuptor pentru 30 – 35 de minute. Puteți să vă opriți aici, sau puteți să spargeți deasupra 1 – 2 ouă și să mai dați la cuptor pentru încă 5 minute plus 2 minute cu flacăra din boltă (grill). Asta-i tot.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S. Am folosit mămăligă și alte bunătăți rămase de aici.

1 thought on “Mâncare reciclată – din nou despre mămăligă

Leave a Reply

Your email address will not be published.