Mâncare rece cu carne de curcan

100

Când erau mici, copiii mei nu se atingeau de ceapă (bine, nici acum nu sunt fani ai acesteia), așa că, atunci când se pregătea acest fel de mâncare, ei trebuiau să fie afară, la joacă. Și dacă nu vedeau din ce se prepară, era chiar gustoasă. La un moment dat, fii-mea chiar a zis: “Tu mami, ce bună-i varza asta. Să ne mai faci!”

Cunoscut drept “mâncare rece” sau “mâncare, ori tocană de ceapă”, preparatul povestit astăzi conține trei ingrediente de bază: ceapă, carne și măsline, precum și un minim de condimente: sare, piper, foi de dafin. Pentru un strop de culoare i se adaugă și ceva pastă de tomate. Se poate face cu ceapă albă, galbenă sau chiar roșie. Carnea trebuie să îndeplinească o singură condiție: să fie slabă. De regulă se folosește carne albă: de pui, de curcan, ori de iepure de casă, dar se poate încropi și cu limbă, pipote, inimi, ori chiar cu carne de porc degresată. La mine s-a nimerit să fie cu ceapă roșie lunguiață (ceapă de apă) și cu aripă (că a fost una singură) de curcan.

Ce vă trebuie?

  • 1 aripă de curcan (cam 650 g cu tot cu os);
  • 1 – 1,5 kg ceapă roșie;
  • 150 – 200 g măsline;
  • 150 g pastă de tomate (24 – 28%);
  • 10 g piper negru boabe;
  • 4 – 6 frunze de dafin;
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline (sau din sâmburi de struguri, ori chiar de floarea-soarelui);
  • Sare și piper (proaspăt măcinat) – după gust.

Cum procedați?

  • Puneți bucata întreagă de carne la fiert, cu 2 foi de dafin și piper boabe, în apă cât să o acopere;
  • Lăsați carnea să fiarbă la foc potrivit, acoperită cu capac, până când este bine pătrunsă (cam o oră, o oră și jumătate) – dacă este nevoie, îndepărtați spuma formată și completați cu apă fierbinte;
  • Scoateți carnea și curățați-o de pe oase, îndepărtând și pielea – carnea o rupeți în bucăți mici;
  • Strecurați supa în care a fiert carnea și păstrați-o la îndemână;

Cât fierbe carnea aveți timp să curățați ceapa, s-o spălați și s-o tăiați în rondele sau, dacă este mai mare, în semirondele;

  • Presărați ceapa cu sare și lăsați-o la odihnă 15 – 20 de minute;
  • Într-o oală încăpătoare, căliți ceapa în ulei, cam 10 minute la foc potrivit, până când se înmoaie;
  • Adăugați supa peste ceapa călită și fierbeți-o la foc mic vreo 5 minute, până când dă în clocot;
  • Adăugați la ceapă bucățile de carne, foile de dafin rămase, sare și piper măcinat și fierbeți la foc mic (amestecând să nu se prindă ceapa de fundul oalei), cam 35 – 40 de minute;
  • Adăugați pasta de tomate și dați un clocot, apoi adăugați măslinele, mai dați un clocot și potriviți gustul final de sare și piper.

Se poate mânca și fierbinte, dar mult mai bună este după ce se răcește, că de-aia-i zice “mâncare rece”. Așa că, aveți puțintică răbdare înainte de-a vă avânta în blide 🙂 .

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Mâncare rece cu carne de curcan

Leave a Reply

Your email address will not be published.