Mâncare de fasole păstăi

_100Nu cred că există ceva mai simplu de pregătit decât această mâncare de fasole păstăi. Se încropește rapid, din ingrediente puține. Baza o reprezintă păstăile proaspete de fasole, din varietatea aceea de culoare galbenă și cu păstăile late și plate. Nu stau acum să-i caut numele științific, dar cred că toată lumea știe despre ce este vorba. În caz contrar, poza de mai jos s-ar putea să fie edificatoare.

Pe lângă păstăi o să mai fie nevoie de ceva ceapă și usturoi. Eu am folosit din cele vechi, dar dacă tot e sezonul, puteți să le înlocuiți cu ceapă verde și usturoi verde (încă se mai găsește).

Ce vă trebuie?

  • 1 kg de fasole păstăi, cât mai proaspete cu putință, astfel încât să nu aibă “ațe”;
  • 2 cepe galbene mici (ori una mai mare);
  • 2 – 3 căței de usturoi;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 – 3 căni de apă;
  • 1 legătură de mărar verde;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Spălați păstăile, îndepărtați-le capetele și părțile lovite sau degradate, apoi tăiați-le (ori rupeți-le) în bucăți de circa 5 cm lungime.

Curățați și tocați mărunt, separat, ceapa și usturoiul.

Într-o cratiță încăpătoare (preferabil și antiaderentă) puneți la încins uleiul de măsline, în care căliți ceapa cât să devină ușor aurie – cam vreo 2 minute.

Stingeți cu puțină apă, adăugați usturoiul tocat și lăsați-l să dea un clocot.

Adăugați apoi păstăile și 2 căni de apă (cam 0,5 L), acoperiți cratița (parțial) și lăsați totul la fiert, pe flacără medie, cam 30 de minute. Nu uitați ca din când în când să mai dați cu lingura (obligatoriu din lemn) prin cratiță.

Acuma potriviți gustul de sare și piper, luați capacul, măriți focul și așteptați să scadă fasolea (adică să se evapore apa excedentară din tigaie). În cazul în care nu țineți neapărat să vă cumpărați altă cratiță, nu uitați de faza cu amestecarea conținutului recipientului. Opriți focul atunci când considerați că fasolea este suficient de scăzută pe gustul vostru. Am omis să vă spun, dar, înainte de a lua cratița de pe foc, ar fi bine să verificați dacă-s fierte păstăile. Cum verificați? Gustați-le! Dacă fasolea n-a fost culeasă după ce și-a sărbătorit majoratul, aveți toate șansele ca în jumătate de ceas să fie fiartă. Dacă nu, ghinion; mai turnați o cană de apă și fierbeți-o până se pătrunde suficient cât să devină comestibilă.

Când ați terminat de fiert, de scăzut, de asezonat cu condimente etc., aruncați peste păstăi o mână de mărar tocat mărunt, amestecați bine și lăsați mâncarea să se odihnească 4 – 5 minute sub capac.

În ăst timp, cât mărarul își transferă uleiurile esențiale către păstăi, puteți să vă transferați și voi puțin alcool esențial, preferabil din prune (nu mai mult de 30 mL 40% v/v), cât să zgândăriți “glanda” apetitului.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.