Mâncare de fasole boabe

Nu-i nici ciorbă, dar nici iahnie de fasole. S-ar putea intitula fasole semiscăzută. V-am mai povestit despre fasolea scăzută (aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici), pregătită rapid cu boabe albe sau roșii din conservă, cu cârnați, cu carne de porc, cu slănină, cu chorizo, cu bacon, în vin sau în bere. Ba chiar v-am arătat și cum se face o fasole scăzută pornind de la boabe uscate. Aici vorbim despre o mâncare de fasole pe care n-am mai avut răbdare s-o scad până la consistența iahniei. Aș fi mai credibil dacă aș spune că i-am scăpat prea multă apă?

Ce vă trebuie?
Pentru 2 – 3 porții o să vă trebuiască:

  • 150 – 200 g bacon de Mangaliță (asta-i o rasă de porc despre care o să mai auziți în poveștile mele bucătărești);
  • 1 ceapă roșie, de mărime potrivită (medie, aș putea spune);
  • 2 conserve de boabe de fasole albă, mică precum unghia degetului mic de la mâna stângă (o cutie are 400 g, din care 240 g boabe, restul apă cu sare, eventual un strop de zahăr – deci n-are “chimicale” cum zic experții interneților și se poate consuma fără primejdii majore). Arată precum cele din poza din care va trebui să ignorați cârnatul, pasta de tomate și berea.;
  • 1 conservă (400 g) pulpă de roșii tăiată în cuburi;
  • 1 – 2 linguri de ulei vegetal (de floarea-soarelui, de exemplu);
  • 1 cană mică (200 mL) de apă;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • Piper negru proaspăt măcinat – după gust;
  • Sare – n-aveți nevoie, există suficientă NaCl atât în bacon, cât și în zeama în care a fost conservată fasolea, bașca cei 2% (cam cât puteți dona din impozitul pe venit diverselor oengeuri) din conserva cu pulpă de roșii.

_204

_118

_103

Cum procedați? 

Puneți la încins uleiul într-o cratiță sau tigaie încăpătoare.

Între timp tăiați baconul în bucăți paralelipipedice de 0,5 × 0,5 × H mm (unde H reprezintă grosimea bucății de bacon, exprimată în mm), curățați ceapa și tocați-o.

122

Aruncați bucățile de bacon în uleiul încins și rumeniți-le 2 – 3 minute. Dacă baconul vostru are suficientă grăsime și tigaia este antiaderentă, puteți renunța la ulei.

109

Adăugați ceapa tocată, mai căliți un minut, apoi stingeți cu apă și lăsați să fiarbă, sub capac, la foc mic, 7 – 8 minute, cât să se înmoaie bine ceapa.

Adăugați conținutul conservelor de fasole și de roșii, așteptați să clocotească, asezonați cu piper negru.

Lăsați apoi să scadă zeama. Funcție de câtă răbdare aveți, ori cât de foame vă este, puteți obține fie o iahnie, fie o zeamă groasă, ca în figură. Adăugați pătrunjelul spălat și tocat (mai mărunt sau mai mare – cum vă place), amestecați, dați un clocot și gata-i prânzul. Simplu, rapid, eficient.

101

Se recomandă și ceva pâine, ca să înmuiați în zeamă. Dacă nu vreți pâine (că îngrașă), vă sfătuiesc să renunțați la furculiță și să luați o lingură. Vă va veni mult mai ușor.

102

Și nu uitați de castraveții murați.

103

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.