Mâncare de fasole boabe cu bacon stins în vin

Din ciclul: Mâncăruri simple, rapide și gustoase pentru oameni neîndemânatici, ori aflați la începutul carierei în bucătărie. Astăzi, o mâncare de fasole, deja pe jumătate gătită încă de pe rafturile magazinului, îmbunătățită cu niște bacon, și ăla gata de băgat în gură. Dacă mai aveți și niște castraveți murați ori murături asortate (ca aici, aici, aici sau aici) alături, nu vă mai trebuie nimic. Poate un pahar de vin, acolo…

_101

Ce vă trebuie?

  • 200 g de bacon tăiat cubulețe sau fâșii;
  • 1 ceapă roșie, medie;
  • 200 mL vin alb, sec;
  • 1 conservă (400 g) fasole albă (cannellini);
  • 1 conservă (400 g) fasole albă cu chilli (picantă);
  • 4 – 5 fire de pătrunjel verde, tocat;
  • Sare marină și piper mixt (sau negru) proaspt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Încingeți o tigaie neaderentă încăpătoare și azvârliți în ea baconul tăiat mărunt. Eu l-am cumpărat gata tăiat, așa că am scutit o operațiune. Lăsați-l să se facă la foc mediu spre iute vreo 5 – 6 minute, cât să se topească cea mai mare parte din grăsime.

_103

Adăugați ceapa tocată julienne (peștișori) și căliți-o și pe aceasta încă alte 5 minute, laolaltă cu baconul.

_102

_104

_105

Stingeți tigaia cu un vin alb sec, de calitate. Vinul care nu-i bun de băut, nu-i bun nici pentru gătit!

_106

Acoperiți tigaia cu un capac și înnăbușiți totul vreo 5 minute, la foc mediu. Îndepărtați apoi capacul și lăsați lichidul să se evapore, până când rămân în tigaie doar baconul și ceapa, frumos rumenite – cam în 4 – 5 minute se petrece și minunea aceasta.

_107

Adăugați acum conținutul celor două conserve de fasole, inclusiv zeama aferentă. Nu vă recomand să le scurgeți ori, mai rău, să le scurgeți și să v-apucați apoi să clătiți boabele. N-aveți a vă teme de “chimicale”, că fasolea cannelinni este conservată în apă cu sare (NaCl), iar cealaltă gătită este în sos de roșii, chilli, sare, eventual puțin zahăr.

_108

_109

Dați focul la mic, puneți capacul pe tigaie și lăsați-o să fiarbă încetișor 8 – 10 minute. Asezonați cu sare și piper. Atenție la sarea adăugată: și fasolea și baconul sunt deja sărate!

_110

_111

Decorați cu pătrunjel verde tocat și gata-i masa! V-aș povesti și varianta vegetariană, dar încă n-am văzut prin magazine “bacon de post”. Dar dacă țineți cu tot dinadinsul, căliți ceapa în ulei vegetal și continuați de la faza cu “Stingeți tigaia cu un vin alb sec, de calitate.”

_112

_113

Dacă n-o să iasă la fel de gustoasă precum varianta hard (adică aceea cu bacon), să nu dați vina pe mine.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

1 thought on “Mâncare de fasole boabe cu bacon stins în vin

  1. Pingback: Mâncare de fasole boabe | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.