Legumele din supă – garnitura ideală pentru somon

200“Fabricarea” unei supe limpezi necesită, de cele mai multe ori, utilizarea unor legume: morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină, cartof, ceapă… După ce au fiert în apa care a devenit supă, legumele respective sunt demobilizate (Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan, der Mohr kann gehen). E păcat însă ca “maurul”, adicătelea legumele fierte, să plece la gunoi. Se pot transforma în piure (ca aici sau aici), în salată à la Russe, salată Boeuf, ori salată de ton cu legume. Sau pot fi folosite ca atare sau date la cuptor, cu sau fără sos, drept garnituri pentru diverse cărnuri (vezi aici și aici).

La cea mai recentă supă pe care am încropit-o, am pus legume din belșug: o țelină mărișoară, doi cartofi albi, 2 pătrunjei, 3 morcovi, 1 păstârnac și-o ceapă roșie. Legumele le-am tăiat în bucăți mari (mai puțin ceapa, care a rămas întreagă), pentru a le putea pescui mai ușor ulterior din supă.

După ce am extras legumele fierte, am dres supa (sare, piper, pătrunjel verde tocat).

Apoi am mărunțit legumele (nu prea tare), am mai adăugat o mână de mazăre congelată și câteva fire de ciuperci de pădure deshidratate, le-am asezonat cu sare, piper și puțin ulei aromatizat cu foi de dafin, ardei iute și piper roșu (ulei Deluxe luat de la Lidl), apoi le-am dat pentru 25 – 30 de minute la cuptor (preîncălzit în prealabil la 200 ˚C), cât să se pătrundă mazărea și să se rumenească lejer celelalte ingrediente.

A rezultat o minunăție de garnitură viu colorată, garnitură pe care am potrivit-o cu un filé de somon cu ierburi toscane, cuptorizat și el, și-un pahar de Zghihară de Huși.

Somonul a fost cam “de-a gata”, adică un semipreparat congelat luat de la Lidl: 700 g de filé de somon, glazurat cu un amestec de condimente: praf de roșii, ceapă, ardei gras, piper alb, semințe de muștar, sare, busuioc, pătrunjel, cimbru, dextroză, amidon din cartofi, ulei de rapiță (v-am citat de pe ambalaj).

Pentru cei mai puțin familiarizați cu statul prin bucătărie, un astfel de semipreparat este o opțiune bună: se gătește ușor și rapid, fără bătăi de cap, iar prețul este comparabil cu cel al fileului de somon proaspăt – circa 45 lei/kg.

Am lăsat filéul de somon să se decongeleze lent, peste noapte, la frigider. L-am trecut apoi în tavă, pe o foaie de copt unsă cu puțin ulei (l-am așezat cu pielea în jos și cu condimentele-n sus, nu invers).

L-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 – 190 ˚C vreme de 35 de minute, după care, în final, l-am rumenit 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Și cam asta a fost tot. Din bucata mare de somon ies cam patru porții “normale” sau două – trei pentru flămânzi.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Legumele din supă – garnitura ideală pentru somon

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  2. Pingback: Canapele cu somon reciclat | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.