Legume din supă gătite la cuptor

200O supă de pui “adevărată” nu se face numai din apă și cuburi (Knorr sau Maggi – cele mai cunoscute) și nu se asezonează cu Delikat ori Vegeta. Supa de pui apare în meniul meu fie atunci când fierb pieptul de pui pentru salata “boeuf”, fie atunci când chiar îmi este poftă de o supă cu tăieței sau găluște făcute în casă. În acest din urma caz folosesc spinări și târtițe de pui, aripi, eventual și o bucată de piept, pe care o recuperez, putând pregăti din ea o salată cu andive, de exemplu. Pe lângă carnea de pui, la prepararea supei sunt nelipsite legumele (cartof, morcov, pătrunjel/păstârnac, țelină, eventual ceapă), pe care le fierb împreună cu carnea (însă adăugate cu 30 de minute înainte de a fi bine pătrunsă carnea) ori – dacă folosesc carnea la salată – după ce am extras din oală carnea fiartă.

În ambele variante, legumele rămân. În salata boeuf nu le pun alături de morcovii și cartofii pe care i-am fiert separat, întrucât schimbă gustul și textura salatei. Ce fac cu ele? Păi, un piure, un alt piure, le trag la tigaie și le folosesc drept garnitură, ori le dau la cuptor.

Ca mai jos.

  • Scoateți legumele fierte din supă și puneți-le la scurs într-o strecurătoare;
  • Lasați-le să se răcească complet, pentru ale putea tăia mai ușor. Cel mai bine este să le lăsați peste noapte la frigider și să le folosiți a doua zi;
  • Preîncălziți cuptorul la 180 – 200 ˚C;
  • Ungeți o tavă cu unt, sau cu ulei vegetal (valabil pentru cei care țin post);
  • Tăiați legumele fierte în bucăți potrivite: morcovii, păstârnacul și pătrunjelul în rondele de 5 – 6 mm, cartofii și țelina în sferturi pe care apoi le feliați la o grosime de 3 – 5 mm;
  • Așezați legumele în tavă și asezonați cu sare și piper, după gust;
  • Dați tava la cuptor pentru 20 – 30 de minute;
  • Porniți flacăra din bolta cuptorului și rumeniți legumele 5 – 7 minute, urmărindu-le permanent, ca să nu se ardă.

Le serviți fierbinți, drept garnitură pentru diverse fripturi. Am constatat că se împacă foarte bine cu sosul pe bază de supă de vită și smântână pe care l-am pregătit pentru rump steak-ul de aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Legume din supă gătite la cuptor

  1. Pingback: Mușchiuleț de porc în bacon | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.