Legume cuptorizate

100Am văzut, acum câteva săptămâni, un reportaj din insula Corfu în care era prezentată o mâncare de legume specifică bucătăriei din insulă. Am reţinut de acolo că legumele, împreună cu un minim de condimente (sare, piper, oregano) şi stropite din belşug cu ulei de măsline se dau la cuptor pe modelul LTLT (pentru cei mai puţin familiarizaţi cu pasteurizarea asta înseamnă „long time – low temperature”). După o vizită prin cea mai apropiată piaţă de legume m-am decis să reproduc – în linii mari – cele văzute. Aşa a rezultat această mâncare de legume bifuncţională (adică se mănâncă fără alte adaosuri şi este produs de post sau vegetarian, sau se poate asocia cu o friptură, pe post de garnitură).

Ce vă trebuie?

  • 10 cartofi albi, mici;
  • o vânătă;
  • un dovlecel;
  • un ardei gras roşu (sau galben, sau verde, sau portocaliu, sau violet – puteţi folosi şi un amestec pentru pata de culoare);
  • 2 morcovi (sau vreo 10 „copii de morcov”, adică baby carrots);
  • 2 cepe roşii;
  • o căpăţână de usturoi;
  • o duzină de ciuperci champignon mici;
  • 4 roşii potrivite;
  • 2 linguriţe de oregano uscat;
  • o legătură de pătrunjel verde sau coriandru;
  • sare şi piper după gust;
  • 3 – linguri de ulei de măsline;
  • ½ cană de apă.

Cum procedaţi?

  • Cartofii se curăţă şi se taie în jumătăţi;
  • Vânăta şi dovlecelul se spală şi se taie în cuburi de 1,5 – 2 cm;
  • Ciupercile se spală şi se taie în jumătăţi;
  • Ardeiul se spală şi se taie în bucăţi de 2 × 2 cm;
  • Morcovii se curăţă şi se taie în rondele înalte (3 – 4 cm) – cei „baby” se lasă aşa cum sunt;
  • Roşiile se spală şi se taie rondele groase;
  • Ceapa se curăţă şi se taie în jumătăţi;
  • Usturoiul se curăţă, dar se lasă căţeii întregi;
  • Într-o tavă încăpătoare, bine unsă cu ulei se adaugă toate legumele, exceptând roşiile;
  • Se asezonează cu sare, piper şi oregano;
  • Se aşează deasupra rondelele de roşii şi pătrunjelul tocat foarte mare;
  • Se stropeşte totul cu restul de ulei, se adaugă apa şi se dă tava la cuptorul preîncălzit la temperatură scăzută (160 – 170°C);
  • Se lasă la cuptor 2 – 3 h (depinde de cuptor, eu le-am pus într-un cuptor pe gaz şi le-am scos după circa 3 ore), până când s-au pătruns bine morcovii şi cartofii.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

8 thoughts on “Legume cuptorizate

  1. Pingback: Legume cuptorizate | Bacau Expres

  2. Pingback: Cotlet de porc cu aromă de sherry | Food and beyond…

  3. Pingback: O “Adunare generală” puțin altfel – tocană de legume la cuptor | Food and beyond…

  4. Pingback: O “Adunare generală” puțin altfel – tocană de legume la cuptor | Bacau Expres

  5. Minunata reteta si savuroasa prezentare 🙂 . Adevarul este ca-mi place sa te citesc, ador felul in care prezinti retetele, umorul fin si zambetul fiecarui cuvant al tau. Mie mi se spune ca scriu retetele intr-un mod vesel si aparte, dar tu ma-ntreci. Recunosc faptul ca sunt fanul tau 🙂 .
    Felicitari, Lucian!

Leave a Reply

Your email address will not be published.