Legume autohtone la wok

200Când vine vorba despre garnituri pentru un fel principal, fugim repede cu gândul la cartofi: cartofi prăjiți, cartofi fierți (“naturi” ar zice unii specialiști în gastronomie), piure de cartofi, cartofi țarănești, cartofi copți, cartofi la cuptor, ba chiar cartofi “franțuzești”. Dacă nu-i sezonul cartofilor 😀 😀 😀 (adică dacă n-avem nici un cartof la îndemână), ne repezim la orez: fiert, prăjit, pilaf, ori, mai nou, risotto. Nu zic că n-ar fi bune, cu toate că (unii) nutriționiști zic altfel, însă mai cu măsură și combinate rațional (dar asta este o cu totul altă discuție).

Mă uit pe meniurile (comune, nu “gastronomice” ori de fițe) ale francezilor, ori ale nemților, de exemplu. În restaurantele universitare din Franța (echivalentul cantinelor studențești de la noi), pe lângă preparatele din porc găsești și vită, pui, curcan, iepure ori pește. Găsești și cartofi (nu neapărat prăjiți – pommes frittes), dar și conopidă, broccoli, linte, morcovi, ciuperci, ori chiar mere! Neamțul dacă n-are Gemüse (adică legume) în farfurie înseamnă că nu-i preparatul complet. Și nici nu cere pâine!

Aveți impresia că legumele n-au gust, n-au savoare, sunt fade? Încercați combinația de mai jos, încropită în varianta de garnitură la un fel principal pentru 2 persoane. Aștept concluziile în “Comentarii”.

Ce vă trebuie?

  • 1 ardei gras roșu;
  • 1 morcov;
  • 2 – 3 tije de țelină (apio);
  • 4 – 5 ciuperci champignon medii;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 cm de ghimbir;
  • 1 lingură de ulei pentru wok;
  • 2 linguri sos de soia light (cu mai puțină sare);
  • ½ linguriță boabe de piper mozaic proaspăt râșnite.

Cum procedați?

  • Ardeiul spălat și curățat de semințe se taie sub formă de bastonașe groase de 2 – 3 mm și lungi de 4 – 5 cm;
  • Morcovul se curăță și se taie de asemenea bastonașe;
  • La fel se procedează cu tijele de țelină în prealabil spălate;
  • Ciupercile se spală bine, se scurg, apoi se feliază subțire (2 – 3 mm);
  • Se curăță usturoiul și ghimbirul și se dau prin răzătoarea mică;
  • Se încinge bine uleiul în wok și se călesc în el ghimbirul și usturoiul, nu mai mult de un minut, amestecând continuu;
  • Se adaugă morcovul care se călește timp de un minut la flacără mare;
  • Se adaugă ardeiul gras și se călește 2 – 3 minute;
  • Se adaugă țelina și se mai călește un minut;
  • Se reduce focul la mediu, se adaugă ciupercile, se călesc înăbușit (sub capac) 2 – 3 minute, apoi încă alte 3 – 4 minute fără capac;
  • Se asezonează amestecul de legume cu sos de soia și piper și se mai călește încă 2 – 3 minute, până la evaporarea aproape completă a lichidului din wok;
  • Se îndepărtează wokul de pe flacără, se acoperă cu un capac și se lasă “la odihnă” 2 – 3 minute înainte de servire.

Legumele astfel pregătite pot ține companie unei pulpe de vițel la tavă pregătită ca aici, dar nu se supără nici dacă le combinați cu cotlete ori mușchiuleț de porc, piept sau pulpe de pui. Dacă sunteți vegetarieni ori postiți, lăsați-le așa, necombinate.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.