Lates Niloticus – o fi șalău, o fi biban?

100Unii comercianții de la noi îi spun “șalău de Nil”. Cei de la Edenia îi zic biban. Denumirea sa științifică este Lates Niloticus. Pe care englezii îl numesc Nile perch, francezii perche du Nil, iar spaniolii perca del Nilo. Atât perch, cât și perche ori perca se traduc în limba română prin “biban”. De unde și până unde s-a trecut de la biban la șalău, habar n-am. Poate mă lămuriți voi. Oricum i-ar zice, Lates Niloticus se găsește atât proaspăt, cât și congelat (în special filetat) și provine atât din pescuitul industrial, cât și din acvacultură. Are o carne albă, cu gust neutru.

Se poate pregăti în diverse moduri, pe care le puteți afla aruncând o privire aici. Ultima oară l-am făcut la cuptor, pe pat de lămâie. Asemănător cu somnul de aici.

Ce vă trebuie?

  • 2 fileuri mari de șalău/biban de Nil (cam 600 – 700 g în total);
  • 2 lămâi;
  • 1 roșie;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • Sare și piper, după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Ungeți o tavă încăpătoare, în care să vă încapă fileurile fără a le suprapune, cu puțin ulei de măsline;
  • Așezați pe fundul tăvii un strat de rondele subțiri (4 – 5 mm) de lămâie;
  • Pe patul astfel format așezați fileurile, stropiți-le cu restul de ulei și asezonați-le cu sare și piper;
  • Deasupra fileurilor așezați rondelele de lămâie rămase și o roșie, de asemenea feliată în rondele subțiri;
  • Acoperiți tava cu o folie de aluminiu în care faceți 4 – 5 perforații cu vârful cuțitului și dați-o la cuptor pentru 20 – 25 de minute;
  • Îndepărtați folia și dați din nou tava la cuptor încă 10 – 15 minute, până când lichidul adunat în tavă scade aproape de tot.

Se poate combina cu o garnitură de cartofi natur sau, mai bine, cu niște păstârnac la cuptor, așa cum vedeți aici.

Am încercat și un sos “la borcan” de homar cu coniac (îl găsiți în Auchan), dar n-am prea fost mulțumit de combinație. Mai degrabă încercați un sos de iaurt cu puțin usturoi și pătrunjel sau mărar. Fileurile s-au împăcat însă foarte bine cu un pahar de Sauvignon Blanc sec de la Cramele Recaș.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Lates Niloticus – o fi șalău, o fi biban?

  1. Buna ziua,
    Stiți cumva dacă icrele de la acest pește sunt comestibile? Am găsit opinii (pro și contra) doar despre icrele de biban (adică lupul de mare).
    Mulțumesc!

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.