O lasagna din asta fără carne se face, de regulă, cu spanac și Ricotta (așa numesc românii din Italia, ba chiar și italienii get-beget, urda). Și cu sos Béchamel (sos alb). Cum unii din familie nu suportă sosul Béchamel și, prin extrapolare, nici un sos pe bază de făină, am găsit un înlocuitor pe bază de smântână, parmezan, ou și nucșoară. Dacă vă tentează varianta clasică, aveți aici rețeta lui Jamie.
Dacă tot am substituit Béchamelul, am înlocuit și Ricotta cu Gorgonzola (o varietate dulce, nu picantă), iar spanacul cu spanac baby (mai scump, dar cu mai puțin pământ/nisip de îndepărtat). Am mai pus în completare și niște leurdă, că tot era sezonul. Iar ca bonus, niște ciuperci. Comestibile. Pozele sunt din 2015. Asta ca să să nu-mi aud vorbe că vă dau mâncare expirată.
Ce vă trebuie?
- 1 pachet de foi proaspete de lasagna;
- 2 legături de spanac (sau 200 g baby spanac);
- ½ legătură de leurdă;
- 2 legături de ceapă verde;
- 10 – 12 ciuperci champignon;
- 200 g brânză Gorgonzola;
- 20 + 60 g parmezan (ras);
- 100 mL smântână nefermentată cu min. 30% grăsime;
- ¼ linguriță nucșoară rasă;
- 2 + 1 ouă;
- 2 linguri de ulei vegetal;
- Sare, piper – după gust.
Cum procedați?
Curățați ceapa verde. Spălați bine și apoi scurgeți tot atât de bine frunzele de spanac și de leurdă. Ștergeți bine ciupercile, fără a le curăți sau spăla. Îndepărtați eventual baza piciorușului.
Tăiați ceapa rondele, tocați grosier spanacul și leurda. Tăiați ciupercile în felii subțiri.
Căliți în ulei încins ceapa verde cam 2 minute, apoi adăugați leurda și spanacul.
Înăbușiți la foc mediu verdețurile cam 10 – 12 minute, apoi scoateți-le să se răcească puțin într-un bol încăpător.
În uleiul rămas de la verdețuri căliți ciupercile 6 – 8 minute, cât să se rumenească ușor. Lăsați cam 8 – 10 felii de ciupercă nerumenite (crude adică).
Peste verdețuri adăugați ouăle crude (doar două, unul îl păstrați că o să vă trebuiască mai încolo), brânza Gorgonzola ruptă sau tăiată în bucați mici. Asezonați totul cu sare și piper, apoi omogenizați amestecul.
Bateți smântâna cu oul crud pe care v-am zis să-l păstrați, parmezan ras (cca. 20 g), nucșoara rasă și un praf de sare. Mixerul vertical e numai bun pentru o asemenea operațiune.
Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C.
Luati o tavă antiaderentă în care să vă încapă foile de lasagna întregi. Nu-i bai dacă tava are suprafață ceva mai mare decât o foaie de lasagna. Tava să fie suficient de înaltă, măcar 4 – 5 cm.
Turnați pe fundul tăvii un strat de smântână bătută cu brânză și ou, cam de 2 – 3 mm.
Puneți în tavă o foaie de lasagna. Deși se zice că foile de lasagna ar trebui opărite în prealabil, n-am făcut niciodată acest lucru cu paste proaspete. Dacă scrie pe cutie “pasta fresca”, înseamnă că sunt proaspete (mai ales dacă se află și în intervalul de timp situat înainte de data expirării).
Întindeți pe foaia de lasagna cam 1/5 din amestecul de ou-brânză-verdețuri. Nivelați-o cu un cuțit cu lama lată sau cu o spatulă. Peste umplutură puneți un strat de felii subțiri de ciuperci rumenite, apoi acoperiți cu următoarea foaie de lasagna.
Repetați construcția foaie de lasagna – umplutură verde – felii de ciuperci de încă patru ori. Ar trebui să rămâneți cu o foaie de lasagna. Asta dacă ați împărțit corect umplutura și ciupercile rumenite.
Puneți ultima foaie de lasagna, decorați-o cu feliile crude de ciupercă și turnați deasupra restul de smântână bătută.
Presărați deasupra parmezan ras și dați tava la cuptorul preîncălzit pentru circa o jumătate de oră (30 de minute pentru cei care nu-s din zonă).
Opțional, puteți rumeni partea superioară a lasagnei cu flacăra din bolta cuptorului, cam 3 minute (că am zis “rumeni” nu “arde”).
Dacă vreți să-i faceți poze, tăiați-o doar după ce s-a răcit și eventual a stat și câteva ceasuri la frigider. Se poate mânca și rece, se poate reîncălzi (cel mai lesne, în cuptorul cu microunde). Înainte de servire, puteți să-i mai presărați deasupra niște parmezan ras.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
P.S. O rețetă de lasagna cu carne, găsiți aici. Nici asta nu-i varianta clasică.