Kleftiko de miel

200Kleftiko este un preparat grecesc tradiţional pe care l-am descoperit la restaurantul lui Jimmy, Olympiada din Kos.

Baza pentru Kleftiko este mielul (iedul) gătit la cuptor, cu cartofi şi legume, la temperatură scăzută (160 – 180°C) timp de câteva ore bune. Ceea ce am gătit eu aici, deşi gustos, aduce foarte vag cu ceea am mâncat la Olympiada.

Ce vă trebuie şi cum procedaţi?

  • Se foloseşte o bucată de miel (coloana cu muşchii aferenţi) cam de 350 – 400 g (pentru 3 porţii moderate, sau 2 porţii „normale”).
  • Se feliază bucata (cu os cu tot) şi se condimentează cu sare, piper, scorţişoară.
  • Într-un vas termorezistent cu capac, se pune puţin ulei de măsline şi apoi bucăţile de miel. Se adaugă usturoi zdrobit (4 – 5 căţei) pe bucăţile de carne, două crenguţe de rozmarin verde, o cană de vin alb şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C cam 60 – 90 de minute.
  • Când carnea este aproape făcută, se adaugă 3 cartofi curăţaţi şi tăiaţi rondele subţiri şi un pumn de „copii de morcovi” (baby carrots). Se mai dă vasul la cuptor (tot acoperit) 45 – 60 minute, sau până când cartofii se pot înţepa uşor cu furculiţa.
  • Se adaugă vreo 5 – 6 bile de Mozzarella şi se mai dă la cuptor cam 15 minute, fără capac, până se topeşte brânza (dacă aveţi posibilitatea, aprindeţi grillul de la partea superioară a cuptorului).

Serviţi alături de un pahar de vin roşu sec, la 16 – 18 °C (nu de la gheaţă, cum am primit la un restaurant cu pretenţii din capitala Moldovei de dincoace de Prut).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Iată şi nişte Kleftiko preparat la Olympiada:

– din carne de miel:

– din carne de ied: 

3 thoughts on “Kleftiko de miel

  1. Pingback: Cotlete de miel ca la taverna cu grătare a lui Aris | Food and beyond…

  2. Pingback: Cotlete de miel ca la taverna cu grătare a lui Aris – Bacau Expres

  3. Pingback: Quinoa cu ciuperci | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.