Japanese Curry Rice

Japanese Curry with RiceCând spui “curry”, primul lucru care îţi vine în minte este India. Ştiam câte ceva şi despre curry-ul Thai sau despre cel britanic. Habar n-am avut că poate exista şi un curry japonez. Asta până acum câteva zile, când am găsit o postare a unui student român aflat la studii de master în Japonia. Mi-a plăcut povestea lui, aşa că m-am hotărât să „compun” şi eu aşa ceva (un curry, nu o poveste). Partea proastă este că reţeta lui Horea necesita un ingredient (roux) disponibil peste tot în magazinele nipone, dar greu (sau aproape imposibil de găsit la noi, cel puţin în Bacău). După ce m-am mai documentat puţin, am constatat că deţin ingredientele necesare pentru a prepara acest indispensabil „roux”, care s-a dovedit a fi nimic altceva decât un rântaş în care boiaua de ardei iute/dulce este substituită cu garam masala şi/sau praf de curry.

În final, a ieşit o tocăniţă de porc cu rântaş, pe care n-am mâncat-o cu mămăligă, ci cu orez 🙂 .

Alt lucru interesant pe care l-am aflat este că această mâncare, de altfel foarte populară în arhipelagul nipon, nu a fost preluată de la indieni, nici măcar de la alte naţii din Asia de Sud-Est, ci de la … britanici.

Ca să faci un curry japonez ca la mama lui, ai nevoie de trei componente principale:

  1. tocăniţa (curry-ul propriu-zis);
  2. rântaşul (roux);
  3. garnitura (orez sau tăieţei).

În tocăniţă se pune obligatoriu ceapă, se pune carne tăiată în bucăţi mici (fie pui, fie vită, fie porc, dar există variante şi cu fructe de mare sau chiar cu tofu), se pun cartofi, morcovi, eventual şi alte legume. Se pot pune şi mere. Cantităţile redate mai jos sunt orientative, putând fi adaptate în funcţie de gusturi. Ies cam două porţii.

Ce vă trebuie?

Pentru curry:

  • 250 – 350 g carne de porc tăiată în cuburi (am folosit două felii de cotlet dezosat tăiate în jumătate pe lung şi apoi în patru);
  • o ceapă galbenă curăţată şi tocată mai mărişor;
  • 2 – 3 morcovi potriviţi, curăţaţi şi tăiaţi în rondele groase (cam 1,5 cm);
  • 2 – 3 cartofi tăiaţi în bucăţi de circa 1,5 – 2 cm;
  • ½ măr mare, curăţat de coajă, fără cotor, dat prin robot (puteţi folosi şi piure, dar nu i se va mai simţi textura);
  • o cană (250 mL) de vin roşu, sec;
  • 2 căni de apă;
  • 1 lingură de ulei vegetal;
  • ½ linguriţă de garam masala;
  • ½ linguriţă de sare marină.

Pentru roux:

  • 25 g de unt;
  • 1 lingură de făină;
  • 1 lingură praf de curry (am utilizat ceva mai puţin picant: Mild Madras Curry, un amestec ce conţine coriandru, curcuma, chilli, muştar, chimion, piper, fenugreek, usturoi, sare şi fenicul);
  • 1 vârf de cuţit de piper de Cayenne;
  • ½ linguriţă piper negru proaspăt măcinat;
  • 1 lingură de pastă de tomate;
  • 2 linguriţe de sos Worcester (pentru că n-am avut sos Tonkatsu).

Cum procedaţi?

  • Încingeţi uleiul într-o tigaie largă şi adâncă la foc mediu spre mic. Adăugaţi ceapa şi căliţi-o până când începe să se caramelizeze.
  • Adăugaţi carnea, măriţi focul şi rumeniţi-o.
  • Adăugaţi morcovul, vinul şi apa şi daţi un clocot.
  • Reduceţi focul la mediu spre mic, adăugaţi cartofii, mărul, sarea şi garam masala.
  • Fierbeţi încet, cu tigaia acoperită, până când morcovii şi cartofii sunt fierţi (testaţi cu furculiţa). Dacă este nevoie, mai completaţi cu apă fierbinte. Toată această etapă durează macar ½ oră, dacă nu mai mult.
  • Într-un vas separat pregătiţi, cât fierb legumele, rântaşul.
  • Mai întâi topiţi untul la flacără mică.
  • Adăugaţi făina şi praful de curry, amestecând continuu, până când obţineţi o pastă groasă.
  • Adăugaţi piperul de Cayenne şi piperul negru şi încorporaţi-le în rântaş.
  • Adăugaţi pasta de tomate şi sosul Worcester, amestecaţi şi ţineţi pe foc până când amestecul începe să devină sfărâmicios.
  • Daţi deoparte de pe flacără.
  • Când legumele din curry sunt fierte, turnaţi o cană de apă peste rântaş, omogenizaţi şi turnaţi apoi sosul obţinut în vasul cu curry.
  • Amestecaţi uşor, la foc mediu spre mic până când compoziţia se omogenizează şi se îngroaşă.

Acum se poate pune în farfurii. Se serveşte cu garnitură de orez (sau tăieţei) şi se poate acompania cu un Pinotage sudafrican.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

8 thoughts on “Japanese Curry Rice

  1. Cineva a citit povestea mea si a si incercat sa prepare curry-ul. Tabletele de curry se gasesc pe amazon, dar cred ca transportul rupe la buzunar. O sa incerc si eu cand o sa ajung acasa sa il fac de la 0, sa vad cum iese.
    Si o sugestie, nu se mananca orez bob cu bob in Asia-Pacific pentru ca nu ai cum sa il iei cu betisoarele, orezul lor e din ala lipicios…

    • Horea, ai dreptate in legatura cu orezul. Un astfel de orez am gasit (mai demult) intr-un kit pentru preparat sushi. Dar cred ca merge foarte bine un soi de orez autohton.
      Orezul pe care l-am folosit a fost foarte comod de fiert, dar se poate manca si cu betisoarele: bob cu bob 🙂 Totul e sa ai suficienta rabdare 🙂

      • De obicei in magazinele de betisoare exista doua vase: unul gol si unul cu boabe de fasole. E indicat sa incerci setul de betisoare inainte sa il cumperi, sa vezi daca lungime,a textura sau greutatea ti se potriveste. Iar testul consta in mutarea boabelor dintr-un vas in altul.

  2. Foarte interesante si folositoare informatiile de la inceputul postarii 🙂 Nu ma indoiesc ca si preparatul a iesit excelent.
    O sa incerc si eu reteta dumneavoastra (partea cu roux-ul) acum ca tot ne-ati dezvaluit secretul 😉

  3. Pingback: Gaijin | Food and beyond…

  4. Pingback: La studii în Ţara Soarelui-Răsare | Prof.univ.dr.ing. Lucian Gavrilă

  5. Eu pot spune ca sunt îndrăgostită de acest preparat, am mancat in Japonia, si chiar imi doream sa il prepar si eu! Datorita rețetei tale am reusit si pot spune ca sunt aproape identice! Multumesc!

    • Cu multă plăcere! Mă bucur că am putut fi de folos. “Vina” pentru acest preparat îi aparține lui Horea, care a studiat ca masterand în Japonia și mi-a inspirat multe preparate cu tentă niponă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.