Inele de calamar pané (sau pe-aproape)

100

Pentru că am mai avut de curând o dispută pe tema creveţi/crevete, vreau să precizez de la bun început că o să-i ignor pe toţi acei Grammar Nazi erudiţi care o să-mi spună că termenul corect este „calmar” şi nu „calamar”. Calmarul a intrat primul în limba română, prin filiera franceză (orice asemănare cu filmul cu acelaşi nume este pur şi simplu întâmplătoare 🙂 ), calamarul ajungând ulterior, adus de românii întorşi din peregrinările lor – mai mult sau mai puţin turistice – prin Grecia, Italia sau Spania. Şi ca să nu mai fie meniurile restaurantelor agramate, Academia Română a hotărât că ambele forme sunt corecte, aşa cum spune şi DEX-ul din 2009.

Ceea ce vă propun în continuare este puţin diferit faţă de ce aţi întâlnit până acum. Este vorba de ingredientele prin care sunt trecute inelele de calamar înainte de prăjire. Am renunţat şi la clasicul făină – ou – pesmet şi la aluatul de făină cu sau fără bere, înlocuindu-le cu un amestec de pesmet (preparat din crutoane de pâine cu adaos de secară), parmezan şi câteva tipuri de fulgi.

Ce vă trebuie?

  • 500 g inele de calamar (proaspete sau congelate);
  • 2 ouă;
  • 25 g parmezan;
  • 50 g pesmet (se poate înlocui cu crutoane);
  • 2 linguri fulgi de porumb;
  • 2 linguri fulgi de mei;
  • 2 linguri fulgi de migdale;
  • ulei vegetal pentru prăjit (floarea-soarelui, sâmburi de struguri etc.);
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Dacă folosiţi inele congelate, lăsaţi-le peste noapte în frigider, să se decongeleze lent;
  • Spălaţi inelele cu apă din abundenţă şi scurgeţi-le bine;
  • Amestecaţi într-un mixer pesmetul cu parmezanul tăiat bucăţi, fulgii de porumb, migdale şi mei, până când obţineţi un amestec de granulaţie omogenă;
  • Bateţi ouăle (ca pentru omletă) cu sare şi piper;
  • Treceţi inelele de calamar prin oul bătut şi apoi prin pesmetul îmbunătăţit anterior;
  • Prăjiţi timp de 3 – 4 minute în suficient ulei încins la 180°C (stratul de ulei trebuie să aibă măcar 1,5 cm adâncime);
  • Scoateţi inelele cu o paletă perforată, scurgeţi bine uleiul şi aşezaţi-le pe şervete absorbante pentru a îndepărta excesul de ulei.

Se servesc fierbinţi. Se pot acompania cu dovlecei şi vinete pané, salată grecească şi sos tzatziki. Merge alături un vin alb sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Inele de calamar pané (sau pe-aproape)

  1. Pingback: Inele de calamar prăjite – Deep fried calamari rings | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.