Hribi în sos de vin

În mai puțin de 20 de minute, să zicem 17 – 18, puteți pune la punct o garnitură care merge foarte bine cu pui, porc sau pește la grătar. Preparatul poate fi considerat și drept fel independent, de post sau vegetarian, care poate fi servit de preferință cu mămăligă, dar in extremis merge și cu pâine proaspătă. Ingrediente puține, manoperă redusă, puține ustensile de spălat la sfârșitul procesului tehnologic.

201

Ce vă trebuie?

Din cantitățile de mai jos se pot pregăti două sau trei porții, funcție de modul de servire: ca fel de sine stătător ori drept garnitură.

  • 300 g hribi congelați (se găsesc la pungă, tăiați în cuburi, la diverse supermarketuri; pe cei din poză i-am luat de la Lidl);
  • 1 lingură de ulei vegetal (măsline, sâmburi de struguri, floarea-soarelui,…):
  • 150 – 200 mL vin alb, sec sau demisec (dacă nu-l puteți bea, nu-l folosiți nici în mâncare – regulă de bază în bucătărie);
  • Sare marină proaspăt râșnită, piper negru proaspăt măcinat – după gust (după gustul meu au fost câte patru rotații de râșniță – în sens antitrigonometric – atât pentru sare, cât și pentru piper).
  • Opțional, puteți adăuga la sfârșit o mână de verdeață tocată: pătrunjel, coriandru, mărar.

Cum procedați?

Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoăre, preferabil antiaderentă. Poate fi și un wok. În uleiul încins la foc mediu răsturnați cuburile de hribi fără a le decongela în prealabil.

202

Amestecați ușor, până când începe să iasă apa lichidă din hribi.

203

Asezonați cu sare și piper, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să fiarbă încet, la foc mic, preț de 5 – 7 minute, cât să se înmoaie hribii.

204

Turnați peste conținutul tigăii vinul, apoi lăsați să scadă sosul (cu tigaia descoperită) până la consistența dorită.

205

Cam 8 minute a durat până când a ajuns așa:

206

Dacă vreți, acum puteți adăuga verdeața tocată. În acest caz, după ce ați pus pătrunjel, mărar sau mai știu io ce, acoperiți tigaia, luați-o de pe foc și lăsați să infuzeze verdeața în sos vreo 2 – 3 minute. Dacă nu adăugați verdeață, ignorați acest paragraf și puneți hribii direct în farfurie.

Aici, alături de un file de crap făcut la cuptor în crustă de pesmet și făină de migdale. Cu sos de iaurt cu usturoi și cu un pahar de rosé demisec de la Budureasca.

110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte preparate bazate pe hribi, proaspeți ori congelați, găsiți dând click aici.

1 thought on “Hribi în sos de vin

  1. Pingback: File de crap în crustă de pesmet și făină de migdale | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.