Home made fast food – Piept de curcan în crustă de fulgi de porumb

100Deși intru într-un local de tip McDonalds o dată sau de două ori pe an, nu pot spune că îmi repugnă mâncărurile de tip fast food. Încerc totuși să le evit, iar dacă nu se poate, măcar să mi le pregătesc singur, din ingrediente atent selecționate 😉 .

Vă spuneam nu demult că, profitând de prețul în limite suportabile, am luat o carcasă de pui de curcan de “numai” 5,9 kg pe care am tranșat-o și congelat-o. Dintr-un sfert de piept (circa 0,5 kg fără piele și os) am scos 4 “meniuri” care, la orice fast food, m-ar fi costat cel puțin 10 lei porția. Așa am scăpat cu 10 minute de pregătiri și încă vreo 20 de așteptat până s-au prăjit cartofii, cheltuind în total pe ingrediente, aproximativ 25 de lei (fără a pune la socoteală berea). Chiar dacă pun la socoteală utilitățile (apă, canal, gaze, taxa de salubritate etc.) și manopera, tot ies sub prețurile practicate la Mall, ori la Hramul Bacăului. Iar dacă aș fi ieșit la un preț mai mare, măcar știu ce-am pus în farfurie!

 

Ce vă trebuie?

  • ½ kg piept de curcan, dezosat și fără piele;
  • 2 ouă;
  • 4 – 5 linguri de fulgi de porumb mărunțiți (se găsesc gata mărunțiți, special pentru gătit);
  • 100 mL ulei vegetal (preferabil din sâmburi de struguri ori de floarea soarelui);
  • Sare și piper – după gust.

Pentru garnitură:

  • 0,5 – 0,6 kg cartofi (noi) curățati și tăiați în felii groase (ca pentru wedges);
  • O friteuză conținând cam 1 L ulei de palmier, pentru prăjit;
  • Sare, după gust.

Pentru salată:

  • 4 roșii potrivite;
  • 4 castraveți de grădină (7 – 8 cm lungime);
  • 1 legătură de ridichi (4 – 5 bucăți);
  • 1 ceapă roșie;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 10 – 15 măsline negre;
  • Pentru asezonare: ulei de măsline, sare, oregano uscat – după gust și preferințe.

Cum procedați?

  • Puneți friteuza cu ulei la încins, iar cand uleiul ajunge la 180˚C adăugați cartofii – se rumenesc frumos în circa 20 de minute;
  • Taiați pieptul de curcan în 4 felii, cam de 0,5 cm grosime;
  • Asezonați carnea cu sare și piper;
  • Pregătiți un vas cu ouăle bine bătute și unul cu fulgii de porumb;
  • Într-o tigaie încăpătoare încingeți la flacără medie uleiul de sâmburi de struguri (floarea soarelui);
  • Treceți feliile de carne prin ou și apoi prin fulgii de porumb, apoi prăjiți-le în uleiul încins câte 4 – 5 minute pe fiecare parte;
  • Scoateți-le cu o spumieră și lăsați-le pe șervete absorbante ca să se elimine excesul de ulei (deși am constatat că datorită crustei de “mămăligă” retenția de ulei este mai redusă decât la șnițele clasice date prin făină/ou/pesmet);
  • Aveți timp să pregătiți și salata, nu cred că aveți nevoie de procedură pentru asta 🙂 (totuși spălați bine în prealabil roșiile, ridichile, castraveții și ceapa verde) și asezonați-o după gust.

Am zis că dacă tot e fast food, să punem și o bere rece alături. M-am oprit la una grecească, Mythos, ca să mă antrenez pentru vacanta de vară 😉 .

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Home made fast food – Piept de curcan în crustă de fulgi de porumb

  1. Pingback: Fish’n chips ca la Moldova | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.