Guguluf cu unt de arahide și făină de migdale

_100

Am tot auzit de guguluf și m-am decis să mă lămuresc ce-i cu termenul acesta. Prima oprire a fost la dexonline.ro și, surpriză: “Cuvântul „guguluf” nu a fost găsit”. Noroc de Wikipedia, care m-a luminat: așa-i zic românii la Gugelhupf, Guglhupf sau Gugelhopf, un chec cu o formă specifică (de guguluf), întâlnit în mod curent în bucătăriile vorbitorilor de limbă germană: Germania, Austria, Elveția, Alsacia. După ce am văzut și cum arată, am constatat că aveam în casă și forma în care poate fi copt. Nu chiar așa frumoasă precum cele de aici:

dar mult mai rezistentă la șocuri mecanice sau termice, fiind confecționată din silicon:

Acum că m-am lămurit cu originea termenului, nu mi-a mai rămas decât să urmăresc cum se realizează practic un guguluf, însă unul destul de diferit de rețeta tradițională.

Ce vă trebuie?

 • 300 g unt de arahide;
 • 150 g zahăr pudră;
 • 4 ouă;
 • 4 mL (2 fiole) esență de vanilie;
 • 15 g (un plic) praf de copt;
 • 330 mL chefir (lapte bătut, sana);
 • 75 g făină de migdale;
 • 2 linguri de amidon alimentar;
 • 160 g făină albă;
 • 100 g caise deshidratate (uscate), tăiate în bucăți de 5 mm.

Pentru glazură:

 • 50 g ciocolată neagră;
 • 50 g ciocolată albă;

care se pot înlocui cu:

Cum procedați?

Într-un vas încăpător amestecați bine cu mixerul, până la omogenizare, untul de arahide cu zahărul pudră.

Încorporați în amestec, pe rând, cele 4 ouă.

Adăugați esența de vanilie și praful de copt, apoi încorporați chefirul.

Adăugați făina de migdale, amidonul și făina albă și amestecați bine totul cu mixerul, până când obțineți un aluat omogen.

În aluatul obținut încorporați apoi bucățile de caise uscate.

Umpleți cu acest aluat o formă de guguluf din silicon (nu necesită ungere), cu diametrul de 24 cm.

Dați tava cu aluat la cuptorul preîncălzit în prealabil la 180 ˚C (aveți grijă să nu bată flacăra direct în forma de silicon: puneți-o într-o tavă metalică!) pentru 55 – 60 de minute.

La jumătatea timpului răsuciți tava cu 180˚ în plan orizontal (în eventualitatea în care cuptorul nu coace uniform, nu riscați să vă treziți co o parte arsă și una nefăcută). Verificați la final dacă aluatul s-a copt (o scobitoare înfiptă în zona cea mai îndepărtată de sursa de căldură trebuie să iasă curată, fără urme de aluat pe ea).

Dacă testul științific al scobitorii a ieșit negativ (adică nu aveți nimic pe scobitoare), puteți răsturna guguluful pe un platou, îl lăsați vreo 5 – 10 minute să se odihnească, timp în care preparați glazura.

Dacă aveți ciocolată, topiți-o pe baie de apă și turnați-o fierbinte peste guguluf.

Dacă folosiți glazura Duo, urmați instrucțiunile de pe plic: introduceți-l în apă fierbinte (75 ˚C), lăsați-l vreo 5 minute, tăiați colțul plicului și turnați conținutul pe guguluf.

După ce glazura s-a întărit, puteți să v-apucați de feliat și de mâncat. Ori mai așteptați și-l păstrați pentru dimineață, la cafea.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.