Guacamole țărănesc (sau rustic – parcă sună mai elevat)

I-am zis guacamole cu toate că definiția de dicționar zice că acesta este un sos sau o pastă pe bază de avocado. Cum ceea ce am obținut eu nu e nici sos pentru înmuiat, nici pastă (mai mult sau mai puțin tartinabilă), semănând mai degrabă ca aspect (nu și la gust) cu o salată a la Russe, i-am adăugat la denumire și apelativul țărănesc (sau rustic dacă vreți un termen mai prețios și mult mai politically correct).

Inițial s-a dorit să fie un guacamole cam ca acesta din poză

100

însă preparat cu niște fileuri de anșoa marinate în ulei vegetal:

_116

Numai că, plimbându-mă prin supermarket, mi s-a lipit de mână o cutie de Engraulis Encrasicolus “Oriental Style”, adică fileuri de anșoa cu sos de ardei iute (3%).

_101

Am modificat planul și, datorită gradului diferit de coacere al avocaților găsiți în frigider a rezultat chestia din poza principală.

Ce vă trebuie?

Ingredientele necesare vă sunt prezentate, pentru o mai ușoară identificare, în pozele de mai jos.

_104

_102

_103

Nu toate sunt necesare, dar unele au vrut neapărat să se bage și ele în seamă poză. Cum ar fi, de exemplu, uleiul de măsline sau ardeiul iute. Acesta din urmă l-am pregătit preventiv, însă fileurile de anșoa erau suficient de condimentate, așa că n-a mai fost necesar. Dacă totuși adorați mâncărurile foarte picante, puteți adăuga. Sau puteți pune și sosul care rămâne de la anșoa. Cantitățile de mai jos sunt orientative, aveți voie să le modificați după pofta inimii sau a papilelor gustative. Deci:

 • Circa 10 fileuri de anșoa în sos de ardei iute (din care vreo 4 sunt pentru decorare);
 • ½ căpățână de usturoi nou;
 • 3 – 4 fire de ceapă verde roșie (adică ceapă roșie care încă n-a ajuns la maturitate deplină, putând fi valorificată atât partea roșie subterană, cât și tijele supraterane verzi);
 • 1 roșie coaptă, de mărime medie (înțelegând prin aceasta o roșie sferică având diametrul de 50 – 60 mm);
 • 1 castravete cu lungimea cam de 8 cm (se poate folosi și echivalentul volumic al acestuia exprimat în castraveți Fabio, din aceea cu rugozitate nulă);
 • ⅓ de ardei gras roșu, fără cotor, fără nervuri, fără semințe;
 • 1 avocado bine copt;
 • 1 avocado copt nu chiar așa bine, cât să rămână pulpa fermă, fără să se transforme în pastă;
 • 1 limetă din care păstrați 2 – 3 felii pentru decor, iar de la ce rămâne folosiți doar sucul;
 • 5 – 6 fire de pătrunjel verde, pe care îl puteți inlocui cu o cantitate echivalentă de fire de coriandru proaspăt;
 • Sare marină și piper mixt, ambele proaspăt râșnite, după gust.

Cum procedați?

Luati un castron nu prea mare în care să puneți ingredientele. Pregătiți, din timp, un castron mai mare în care să răsturnați ingredientele din castronul nu prea mare atunci când acesta devine plin și voi încă n-ați terminat de adăugat toate cele necesare.

Puneți în castron fileurile de anșoa (vreo 5 – 6 bucăți) nescurse și tăiați-le sau rupeți-le (cum vă vine mai ușor) în bucăți nu prea mari.

_105

Curățați usturoiul și ceapa, tăiați-le în rondele și aruncați-le peste anșoa.

_106

Tăiți bucata de ardei gras în cuburi și trimiteți-o și pe ea în castron.

_107

Spălați roșia și castravetele și tocați-le în cuburi cam de 4 – 5 mm. Castravetele puteți să-l curățați de coajă, dar nu-i obligatoriu. Dacă îl vreți fără coajă, este bine să-l curățați înainte de a-l toca. Economisiți timp.

_108

Încă un pont: e indicat să stoarceți bucățile de roșie și castravete. În caz contrar cele 80 – 90 de procente de apă separate din acestea vor produce un aspect inestetic, “guacamolul” arătând ca o maioneză tăiată.

Asezonați cu sare (nu prea multă, fileurile de anșoa, prin definiție, sunt sărate) și cu piper (iarăși cu milă, că aveți suficientă iuțeală din sosul de ardei iute care însoțește fileurile), apoi amestecați ușor, fără să vă solicitați prea mult, că o să mai aveți de amestecat după ce adăugați pulpa (sau pulpele) de avocado.

Din fructul de avocado cel mai bine copt scoateți pulpa și adăugați-o în castron. Stropiți cu zeama de la jumătate de limetă și amestecați. Zeama de limetă folosește drept E330 (regulator de aciditate, dar și antioxidant adică), împiedicând schimbarea la față a miezului de avocado.

_109

_110

Din celălat avocado, mai ferm, scoateți miezul și tăiați-l în cuburi mici, pe care le amestecați cu restul compoziției. Puneți și peste el zeama de la cealaltă jumătate de limetă. Am uitat să vă spun (dar încă nu-i prea târziu) să păstrați 2 – 3 felii subțiri de limetă pentru decor.

_111

_112

Tocați niște pătrunjel verde (nu prea mult, 5 – 6 fire) și introduceți-l în compoziție. Îl puteți substitui cu coriandru, asta dacă nu cumva aveți la masă hateri care nu-l suportă.

_113

Amestecați bine totul și gustați. Rezultatul ar trebui să fie ușor picant, acrișor, ușor sărat și cremos, dar cu texturi palpabile de pește, ardei, ceapă și usturoi.

Mai rămâne să decorați cu felii de limetă, fileuri întregi de anșoa și frunzulițe de pătrunjel/coriandru.

_114

Se poate servi pe felii de baghetă prăjite și se poate acompania cu o tărie ușoară (ex: tequila, 40% alcool v/v) sau cu o tărie mai tare: pălincă de pere (45 – 50% alcool v/v).

_115

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.