Guacamole cu brânză de capră

100

După cum ne învață Wikipedia, guacamole înseamnă “sos de avocado”, un preparat pe care aztecii îl obțineau pisând pulpa fructului cu sare marină. Ulterior au apărut și alte  ingrediente în guacamole: zeama de lămâie/limetă, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, roșiile, etc. Cum se prepară un guacamole cu ton afumat, găsiți aici. Tot aici, aveți și niște trimiteri către pastă de avocado combinată cu prosciutto, somon sau ton în ulei. Iar aici veți găsi o salată cu avocado, linte, sfeclă roșie și brânză de capră. Eu am mers pe un guacamole “clasic” să-i zicem în care am încorporat niște brânză de capră. A rezultat o pastă tartinabilă pe care o puteți prezenta fie întinsă pe felii de baghetă (astea se pretează la un bufet suedez) ori direct în coaja fructului.

Ce vă trebuie?

  • 2 fructe de avocado coapte (coaja trebuie să fie încă verde, elastică, iar interiorul moale şi de culoare gălbuie);
  • 100 g brânză de capră;
  • 1 roșie mică;
  • 1 șalotă;
  • 1 cățel de usturoi;
  • ½ lămâie (doar zeama);
  • 1 ceapă verde (pentru decor);
  • sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Fructele de avocado se taie în jumătate pe lungime, pe toată circumferinţa, se rotesc apoi cele două jumătăţi în sensuri opuse, desprinzându-se astfel sâmburele;
  • Se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe (fără a distruge coaja care va fi folosită drept “vas” pentru pastă) și se stropește din belșug cu zeamă de lămâie – în felul acesta sunt încetinite procesele de oxidare care duc la modificarea culorii pulpei de avocado din verde într-un maroniu total neatractiv;
  • Șalota şi usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt (la cuţit);
  • Roșia se toacă în cuburi mici și se stoarce ușor pentru eliminarea excesului de suc;
  • şi se adaugă peste ceapă şi usturoi;
  • Se amestecă într-un bol încăpător pulpa de avocado, șalota, usturoiul, roșia și brânza de capră (puteți păstra câteva rondele de brânză pentru decor);
  • Se pasează bine totul cu o furculiţă, nu la blender – în felul acesta se va simţi textura ingredientelor;
  • Se potriveşte gustul de sare și piper, omogenizând bine amestecul cu furculiţa;
  • Se umplu cojile de avocado cu amestecul obţinut, se decorează cu rondele de brânză și inele de ceapă verde, după care se dă la rece pentru 30 de minute.

Pasta de avocado se oxidează foarte rapid schimbându-și culoarea într-un mod care o face total neapetisantă. Pentru a evita acest lucru, câteva soluții:

  • stropiți miezul fructului cu zeamă de lămâie sau de limetă;
  • puneți în vasul în care păstrați pasta de avocado și sâmburele fructului;
  • evitați contactul pastei de avocado cu oxigenul din aer: turnați deasupra pastei (cu grijă) apă cât să o acopere cu un strat de 3 – 4 mm, apă pe care o îndepărtați în momentul în care aduceți pasta la masă.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

7 thoughts on “Guacamole cu brânză de capră

  1. Pingback: Ghebe cu smântână | Food and beyond…

  2. Pingback: Avocado cu anșoa – un alt fel de guacamole | Food and beyond…

  3. Pingback: Antreuri pentru mese festive – Guacamole și alte chestii cu avocado | Food and beyond…

Leave a Reply to Brindusa Cancel reply

Your email address will not be published.