Cum mi-am petrecut vacanța (7) – Guacamole con salmón

Sunt convins că dacă mi-aș fi intitulat articolul “Guacamole cu somon afumat reteta simpla” ori “Cum se face guacamole cu somon afumat”, aș fi fost mult mai sus în căutările de pe Google (poate chiar pe prima pagină) și aș fi atras cu mult mai mulți cititori. Cum nu ăsta este scopul meu în viață, am preferat un altfel de titlu, scris cu diacritice și accente, titlu care cu siguranță nu-mi va aduce creșteri cantitative de vizibilitate. Nu scriu pentru bani. Nu scriu nici pentru notorietate câștigată pe orice căi. Scriu pentru că îmi place s-o fac, scriu pentru apropiați, scriu pentru că așa simt nevoia.

Context & Oportunitate

Ne întorceam din San Francisco (prima mare dezamăgire de turist în America. Sfat: nu încercați să vedeți ce vă oferă San Francisco în doar opt ore. Mai ales dacă ați citit despre acest oraș, ori dacă ați văzut câteva filme a căror acțiune se întâmplă acolo: “Ce se întâmplă doctore? – 1972”, “Bullit – 1968” – sunt doar două dintre ele. Dar despre asta, pe larg, într-un articol viitor) la San Diego. Șoseaua care urmărea coasta Pacificului era închisă (alunecări de teren), așa că am luat-o pe traseul aternativ: un drum de 500 de mile (ori 8 ore și jumătate) pe Interstate 5, autostrada care traversează California de la Nord la Sud, legând Canada (Vancouver, BC) de Mexic (Tijuana, Mexico). Am trecut pe lângă renumitul Garlic City, pe care doar l-am adumecat, dar am întâlnit pe drum la vale o groază de barăci, pline de produse locale, oferite spre vânzare de către producătorii de origine hispanică (a se citi mexicani). Ca asta:

_115

Unde am găsit o ofertă de nerefuzat (fără trimiteri la Nașul): 10 fructe de avocado, la numai $0.10 bucata! Cu doar un dolar, iubita mea noră (și nu sunt nici ironic, nici sarcastic când zic asta) a cumpărat avocado pentru un guacamole pentru 20 de persoane, în condițiile în care, în San Diego, un singur fruct de avocado costa $2.99 la alimentara de cartier.

_116

Cum San Diego este la o aruncătură de băț de granița dintre Statele Unite (cele americane și cele mexicane, respectiv), am pregătit un produs tipic mexican, guacamole. Mai întâi – de control – pentru 4 – 6 persoane (vezi rețeta mai jos), apoi pentru o petrecere cu circa 10 – 15 invitați.

_101

_106

Ce vă trebuie?

Cantitățile de mai jos sunt pentru 4 – 6 porții. Vi le-am dat în unități de măsură exprimate în SI, ca să nu mai fiți (și nu fi-ți) obligați să gugăliți pentru transformări. Dacă doriți porții mai mari (adică pentru mai multe persoane), regula de trei simplă o să vă fie de mare folos.

 • Două fructe de avocado, bine coapte;
 • 85 g filé de somon afumat;
 • ¼ lămâie (doar zeama);
 • ½ limetă (doar zeama);
 • 1 roșie mică (sau două roșii cherry);
 • ¼ ardei gras verde;
 • ¼ ceapă albă, californiană (mare și umflată cu 95% apă);
 • 3 – 4 căței de usturoi;
 • ½ ardei iute roșu, jalapeno;
 • ½ ardei iute verde, habanero;
 • 3 – 5 fire de coriandru verde proaspăt (ruda mai aromată a pătrunjelului autohton);
 • Multe chipsuri de tortilla multicereal (cu conținut de semințe de chia, quinoa, mei, amaranth și in) – în lipsă le puteți înlocui cu chipsuri clasice de tortilla, ori – cum ar zice buna mea colegă – răzătură de ceaun în care a fiert mămăliga.

_113

Cum procedați?

Păi, cam la fel ca la un guacamole clasic. Lăsați avocado la urmă, că e gingaș și ușor oxidabil, și îngrijiți-vă de celelalte ingrediente.

Curățați cățeii de usturoi și bucățăliți-i în bucăți (că de-aia zicem bucățălire) cât mai mărunte.

Procedați așișderea și cu minunata ceapă californiană (dacă nu dispuneți, înlocuiți-o cu încredere cu ceapă de Buzău).

_104

Tocați mărunt de tot roșiile și ardeiul gras (între noi fie vorba – dar să rămână doar între noi, ingredientele astea le-am recuperat după ce au zăcut peste noapte într-o salată pe care n-a mai dorit-o nimeni – deci s-au marinat în ulei de măsline și umpicuț de oțet balsamic).

_103

Scoateți somonul din ambalaj (musai) și mărunțiți-l cu un cuțit bine ascuțit. Bucățile de somon nu trebuie sa fie mai mari de 5 mm (pe o latură) sau 25 mm2 (ca arie).

_107

Tocați mărunt ardeii iuți, nu înainte de a le îndepărta nervurile și semințele. Ori puteți să-i adăugați cu tot cu aceste componente, dar nu vă garantez că o să puteți rămâne la fel de tineri și neliniștiți (altă invenție californiană) după ce-o să gustați din rezultat.

_105

Tocați mărunt frunzele de coriandru și aruncați-le peste celelalte ingrediente. Dacă vi se par prea aromate, ori – pur și simplu – nu le găsiți pe piață, înlocuiți-le cu pătrunjel autohton.

_108

La final, scoateți miezul bine copt de avocado, tăiați-l în cubulețe de 225 mm3 și stropiți-l din belșug cu zeamă de lămâie și/sau limetă. Asta ca să rămână verde-brotăcel, să nu devină maroniu, că stricați tot aspectul preparatului.

_109

_110

_111

Amestecați viguros totul într-un bol încăpător, dați la rece compoziția și serviți-o cu chipsuri de mămăligă (tortilla), alături de un shot tradițional de zamă fermentată și distilată de agave albastre (ori de tequila, cum îi zice pe românește).

_112

_114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

9 thoughts on “Cum mi-am petrecut vacanța (7) – Guacamole con salmón

 1. Pingback: Cum mi-am petrecut vacanța (7) – Guacamole con salmón – Bacau Expres

 2. Draga Lucian, de obicei, cand ma hotarasc sa preiau ori doar sa citesc o retata de-a ta imi pregatesc din timp un zambet in coltul gurii! Asa a fost si de data asta! In plus sunt sigura si de faptul ca m-ai putea” surprinde”, ma rog, ca ai putea apela la cunostintele mele de mate-ai facut-o si, spre marea mea mirare, m-am descurcat onorabil! M-ai incurcat putin cu cei 225 cm cubi ai bucatilor de avocado! Sper ca viitorul meu GUACAMOLE sa respecte (aproape) reteta ta, mai putin in ceea ce priveste ardeiul iute, cel de doua feluri pe care le-ai mentionat pentru ca eu una nu prea am voie asa ceva, totusi o sa incalc regula si o sa fie ok. Trebuie sa-ti spun ca m-a amuzat si contrariat cuvantul bucatalire, o noutate pentru mine dar se pare ca el chiar exista ori e o “cucerire”a timpurilor moderne. Amintirile tale din vacanta sunt spumoase si interesante. Pretextul scrierii lor nu trebuie explicat fiindca se vede ca nu faci nici un efort, esti spontan si fericit cand le asterni pe hartie si asa si trebuie! Mie una imi plac!

  • Deși eram convins că “bucățălirea” e o contribuție proprie la dezvoltarea limbii noastre dragi și materne, tocmai am constatat că el există de multișor, fiind semnalat de Dicționarul Ortografic al Limbii Române (Editura Litera Internațional, 2002). În plus l-am mai și stâlcit, varianta corectă fiind “a bucățeli”, nu “a bucățăli”. Dar poate mi-l acceptă Academia drept regionalism.

 3. Pingback: Saramură de crap | Food and beyond…

 4. Pingback: Antreuri pentru mese festive – Guacamole și alte chestii cu avocado | Food and beyond…

 5. Pingback: Cum mi-am petrecut vacanța (9) – Cotlete de porc la grătar | Food and beyond…

 6. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 7. Pingback: Cum mi-am petrecut vacanța (10) – Burrito | Food and beyond…

 8. Pingback: Salată de avocado cu somon | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.