Gremolata

Gremolata este un sos/condiment care își are originea în Lombardia, regiunea din nordul Italiei, al cărei centru economic, financiar, cultural este Milano. Iată și unul din motivele pentru care gremolata este considerată un companion perfect pentru ossobuco alla milanese.

La origini, gremolata conținea doar trei ingrediente de bază: pătrunjel verde, usturoi și coajă de lămâie. Ulterior au apărut versiuni revizuite și adăugite. Una dintre aceste versiuni, pe care am prins-o din zbor, ca să zic așa, am să v-o împărtășesc. Am pregătit-o prima oară fără să știu că fac gremolata, motiv pentru care am combinat-o cu un fel de tochitură cu spată de mistreț ținută la baiț.

Ce vă trebuie?

  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 2 – 3 căței de usturoi
  • 1 – 2 lămâi (doar coaja)
  • sare grunjoasă (după gust)
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline extravirgin (opțional)
  • 1 – 2 lingurițe zeamă de lămâie (tot opțional)

Cum procedați?

Desprindeți frunzele de pătrunjel de pe tije, spălați-le bine și zvântați-le și mai bine. Dacă tijele nu sunt prea groase, dispuneți de răbdare și de un cuțit bine ascuțit, păstrați-le și pe acestea.

Tocați fin pătrunjelul zvântat și țineți-l aproape.

_203

Curățați usturoiul, apoi mărunțiți-l fin. Aveți trei variante: a) la cuțit/satâr; b) prin răzătoarea mică; c) prin presa de usturoi.

_201

Puneți într-un castron/bol/mojar încăpător usturoiul, împreună cu niște sare grunjoasă. Bateți-l cu pistilul până obțineți o pastă relativ omogenă.

_202

Amestecați treptat pătrunjelul tocat, mojarând în continuare. Dacă vi se pare prea iute, mai adăugați pătrunjel (că usturoiul oricum nu-l mai puteți extrage), până ajungeți la gustul preferat.

_205

Adăugați coaja de lămâie, dată la fel pe răzătoare. Folosiți lămâi netratate, bine spălate. În caz că nu sunteți siguri de originea lămâilor, țineți-le în prealabil cufundate în apă fierbinte (80 – 90 ˚C) timp de un minut, ștergeți-le și apoi radeți coaja.

Dacă vă plac provocările, încercați și cu coaja altor citrice: limetă, portocală, clementină, grapefruit.

Eu mi-am permis (să mă ierte la domni italieni și la bunici italiene) să adaug și niște ulei de măsline, precum și niște zeamă mulsă de la lămâia proaspăt lăsată fără coajă.

_206

Cum vă spuneam, este „toppingul” ideal pentru ossobuco alla milanese (servit alături de risotto cu șofran, polenta/mămăligă sau chiar de un piure de cartofi).

_125

Dar să știți că n-a fost rău că am pus gremolata peste bucățile de spată de mistreț pregatite la ceaun. N-a lipsit nici mămăliga îmbunătățită cu niște cașcaval afumat din lapte de vacă, proaspăt achiziționat de la producătorii locali din Vărșag.

_203

_208

_209

_210

_207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.