Gratin de dovlecel cu brânzeturi şi piept de porc la cuptor

100Poate că dacă aş fi avut doi – trei dovlecei aş fi făcut ceva cunoscut. Având însă unul singur, am experimentat şi a rezultat un mini-gratin gustos, ce-i drept, dar cam puţin. Aşa că dacă vreţi să vă săturaţi, ţineţi cont că în cele povestite mai jos cantităţile se referă la o singură porţie!

Ce vă trebuie?

  • 1 dovlecel cam de ¼ kg;
  • 50 g piept de porc afumat;
  • 75 g brânză moale cu mucegai albastru (Cambozola sau Blue);
  • 50 g brânză Emmentaler (sau şvaiţer cum i se mai zice în popor);
  • 75 g iaurt grecesc gras (10% grăsime);
  • 2 ouă;
  • o linguriţă de ulei de măsline sau 20 g unt (pentru uns cratiţa);
  • sare şi piper după gust;

Cum procedaţi?

  • Curăţaţi dovlecelul, tăiaţi-l în cuburi de 1 cm şi fierbeţi-l 5 minute (nu mai mult) în apă clocotită în care aţi dizolvat o linguriţă de sare;
  • Scurgeţi bine dovlecelul şi aşezaţi-l într-un strat pe fundul unui vas ceramic (sau din sticlă) termorezistent uns în prealabil cu unt sau cu ulei;
  • Tăiaţi pieptul de porc în cubuleţe şi rumeniţi-l puţin (2 – 3 minute) într-o tigaie antiaderentă, fără ulei;
  • Puneţi bucăţile de piept peste dovlecel;
  • Tăiaţi brânza moale în cuburi şi puneţi cuburile de brânză printre cele de piept de peste dovlecei;
  • Bateţi bine ouăle cu sare şi piper, încorporaţi iaurtul şi turnaţi compoziţia peste dovlecel, piept şi brânză;
  • Presăraţi deasupra şvaiţerul dat prin răzătoarea mare;
  • Daţi vasul la cuptorul preîncălzit la 200°C cam 30 – 35 de minute, pe nivelul din mijloc;
  • Porniţi la sfârşit pentru 2 – 3 minute flacăra din bolta cuptorului pentru a se rumeni frumos compoziţia.

Se serveşte fierbinte. Se poate decora cu roşii cherry şi cu verdeaţă (leurdă, de exemplu). Un pahar de Fetească Albă pe jumătate seacă se împacă de minune cu dovlecelul astfel tratat.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.