Gratin de cartofi cu mozzarella, muşchi de porc filé şi şunculiţă bucovineană

000Ce te faci când scanezi frigiderul şi constaţi că o parte din „marfă” se apropie vertiginos de fatidica dată scrisă după expresia „a se consuma, de preferinţă, înainte de:” ?

Eu am două opţiuni:

  • A) nu fac nimic, în speranţa că nu va fi descoperit (nu spun de către cine :)) şi trimis degrabă într-un folder numit „Trash”;
  • B) caut rapid să văd cam în ce fel de preparat pot fi combinate produsele aflate la sfârşitul ciclului de viaţă, şi-l şi fac (acum ori niciodată).

 

Planul A s-a dovedit de cele mai multe ori dezastruos, aşa că am trecut direct la planul B. Produsele cu pricina erau nişte muşchi filé de porc feliat şi nişte brânză Mozzarella. Acestea se pot combina în diverse moduri, începând cu omleta şi terminând cu pizza. Omleta era prea banală şi necesita mai multe ouă decât existau parcate în frigider, iar pizza era prea complicată din cauza aluatului (se putea face blatul şi din pâine, dar ideea asta mi-a venit abia acum). Drept pentru care am încercat un gratin care, de departe, aduce cu un fel de Tartiflette. Dar ca să nu mai lungim vorba …

Ce vă trebuie?

  • 4 cartofi mai măricei;
  • 100 g muşchi filé feliat (dacă e bucată întreagă îl tăiaţi în felii cât mai subţiri);
  • 200 g brânză Mozzarella (cel mai bine baton);
  • 100 g şunculiţă bucovineană;
  • 2 ouă;
  • 50 g caş, caşcaval sau parmezan;
  • 2-3 fire de ceapă verde;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Fierbeţi cartofii în coajă, în apă cu sare, până când intră uşor furculiţa în ei.
  • După ce se mai răcesc şi îi puteţi manipula fără risc de accidente, îi curăţaţi şi îi tăiaţi rondele subţiri (nu mai groase de 5 mm).
  • Tăiaţi batonul de Mozzarella, la  fel, în rondele subţiri.
  • Ungeţi cu ulei de măsline o tavă neaderentă, cu margini nu prea înalte.
  • Aşezaţi în tavă un strat de rondele de cartofi, adăugaţi sare şi piper.
  • Peste cartofi adăugaţi un strat de feliuţe de muşchi filé.
  • Peste muşchi aşezaţi un strat de rondele de Mozzarella, peste care adăugaţi câteva inele de ceapă verde.
  • Adăugaţi încă un strat de cartofi, unul de muşchi, unul de Mozzarela şi ceapă verde şi acoperiţi cu un ultim strat de cartofi.
  • Completaţi cu câteva felii de şunculiţă şi daţi tava pentru 20 – 25 de minute la cuptorul preîncălzit la 200°C.
  • Adăugaţi nişte ceapă verde tăiată rondele, ouăle bătute ca pentru omletă şi caşul dat prin răzătoarea mică.
  • Mai daţi la cuptor pentru încă 15 – 20 de minute.
  • Porniţi grill-ul şi lăsaţi încă 5 minute, sau până când oul şi brânza de la partea superioară capătă o culoare aurie, iar şunculiţa devine crocantă.

Decoraţi cu inele de ceapă verde şi serviţi cât este fierbinte.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

2 thoughts on “Gratin de cartofi cu mozzarella, muşchi de porc filé şi şunculiţă bucovineană

  1. Pingback: Gratin de cartofi cu mozzarella, muşchi de porc filé şi şunculiţă bucovineană | Bacau Expres

  2. Pingback: Tartiflette | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.