Gogoși filiforme – un alt fel de desert

Un desert hibrid pe care consoarta mea l-a încercat când plandemia era în toi de nu puteam ieși din case decât ziua, dar și atunci numai cu „bilet de voie” (a se citi „declarație pe propria răspundere”).

De ce „hibrid”? Pentru că încearcă să combine avantajele (sau să contracareze dezavantajele) de la pregătirea clătitelor, respectiv a gogoșilor.

Este vorba despre un aluat cu compoziție similară celui din care se fac clătitele, aluat care se toarnă în fir subțire în ulei încins, fără a folosi însă un volum mare de ulei, cum este cazul gogoșilor care se prăjesc într-o baie generoasă de ulei.

V-am prezentat atât o variantă „normală” a acestui aluat, cât și una adaptată vegetarienilor sau persoanelor care postesc.

Deși n-am încercat, cred că zahărul pudră poate fi înlocuit cu miere, caz în care „gogoșile” nu mai pot fi clădite sub formă de turn, ci se pun individual în farfuriile de servire.

Ce vă trebuie?

Pentru aluat:

  • 200 g făină albă
  • 2 ouă
  • 450 mL lapte rece (sau 300 mL lapte + 150 mL apă minerală)
  • 30 g unt topit și răcit
  • 1 praf de sare (ceva mai sănătos)
  • Zahăr pudră – se adaugă, după preferințe, mai mult sau mai puțin, peste „gogoșile” prăjite

Aceste „gogoși” se pot face și în varianta de post, caz în care:

  • laptele se înlocuiește, în volume egale, cu „lapte” de soia, de orez sau de migdale
  • se renunță la ouă
  • untul topit se înlocuiește cu 20 mL ulei vegetal

Pentru prăjire:

În funcție de diametrul tigăii, să aveți în ea un strat de ulei vegetal (preferabil de floarea soarelui) adânc de 0,5 cm.

De exemplu, pentru o tigaie cu diametrul interior al fundului de 26 cm, aveți nevoie de circa 270 mL ulei, iar pentru o tigaie mai largă (28 cm) de vreo 300 mL ulei.

Cum procedați?

Se bat ouăle ca pentru omletă, cât să formeze deasupra un strat subțire de spumă.

Se adaugă untul topit, praful de sare și 200 mL de lapte.

Se încorporează treptat făina, adăugând puțin câte puțin și amestecând continuu, pentru a nu se forma cocoloașe. Iar dacă totuși se formează, se pot îndepărta strecurând prin sită aluatul final.

Se adaugă apoi restul de lapte (100 mL) și apa minerală (150 mL), amestecând continuu.

Aluatul obținut trebuie să fie suficient de fluid ca să poată curge fără să înfunde orificiul de 3 – 4 mm al poșului. Dacă iese prea gros, mai adăugați lapte.

101

Se trece compoziția într-un poș căruia i se face în vârf un orificiu de 3 – 4 mm.

116

Între timp, se pune la încins, la foc mediu spre mare, uleiul în care se vor prăji „gogoșile”. Uleiul trebuie să fie bine încins, dar nu trebuie să fumege. Dacă aveți un termometru, reglați flacăra în așa fel încât uleiul să se mențină la 180˚C.

102

În tigaia cu ulei încins turnați cu poșul în fir subțire aluatul, formând o spirală, pe care apoi „desenați” raze. Încercați să nu dați aluat pe marginile tigăii.

103

104

105

Când ați acoperit întreaga suprafață a tigăii, opriți alimentarea cu aluat și așteptați să se rumenească fundul clătitei/gogoșii, până când acesta devine galben-auriu închis, dar nu brun. Va dura probabil cam 2 – 3 minute.

106

Cu un clește întoarceți preparatul pe partea opusă (teoretic n-ar trebui să se dezmembreze) și mai rumeniți-l încă 1 – 2 minute.

107

108

109

Tot cu cleștele, scoateți produsul din ulei, țineți-l câteva secunde deasupra tigăii ca să scăpați de uleiul excedentar, după care treceți-l pe un platou în care ați pus șervete din hârtie absorbantă, care vor extrage și restul de ulei rămas pe gogoașă.

110

Pudrați fiecare disc obținut cu zahăr pudră dat printr-o sită. Puteți pune zahăr mai mult sau mai puțin, după pofta inimii (sau a glucometrului – aparatul care vă indică glicemia).

111<

114

112

113

Repetați procedura până când terminați aluatul.

Pe măsură ce scoateți din tigaie câte un exemplar, după ce l-ați scurs de ulei așezați-l pe exemplarul anterior (cel garnisit deja cu zahăr pudră), clădind astfel un turn.

115

Mai jos, câteva filmulețe edificatoare pentru procesul de prăjire:

IMG_5703

IMG_5704

IMG_5705

IMG_5706

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.