Gnocchi de cartofi cu sos gorgonzola

100

Multă lume trăiește cu impresia că gnocchi sunt un fel de paste. Confuzie explicabilă prin faptul că și gnocchi țin de bucătăria italiană, numai că italienii le văd doar ca pe o alternativă la paste, gnocchi fiind servite la primul fel, înlocuind astfel supa sau pastele. Practic, gnocchi sunt niște găluște pregătite din griș, făină de grâu, cartofi și alte ingrediente. Gnocchi de cartofi au apărut ceva mai târziu, evident după introducerea cartofilor în Europa.

Cu gnocchi al gorgonzola am făcut cunoștință într-un ristorante de pe o străduță din inima Romei, în miezul unei zile călduroase de început de octombrie. Fiind la prima degustare, nu știu dacă erau gnocchi “de casă” sau cumpărați din supermarket, dar înclin pentru a doua variantă, dat fiind faptul că eram într-un local dintr-o zonă intens populată cu turiști.

Puteți să vă luați gnocchi de-a gata, trebuie doar să-i fierbeți 2 minute în apă sărată. Sau puteți să vi-i faceți singuri, plecând de la ingredientele de bază. Este o opțiune pur personală, care depinde în special de timpul și de priceperea fiecăruia. Cum eu nu cred că trebuie să tragi cu tunul pentru a strivi muște, mi-am luat o pungă de gnocchi gata de fiert, din supermarket. La fel procedez și cu pastele, nu le fac în casă. Probabil multă lume o să obiecteze, pornind de la premiza că “cine știe ce chimicale or băgat producătorii în ele”. Păi citiți, că scrie pe ambalaj. Față de cei făcuți în casă, mai au în plus un regulator de aciditate (acidul tartric sau E334), un conservant (acidul sorbic sau E200), condimente și arome (cred că folosiți și de una și de alta, nu?). Acuma dacă am zis de E-uri, probabil că sunteți și mai hotărâți să vi-i faceți singuri. E334 și E200 sunt printre cei mai “pașnici” aditivi alimentari, fără efecte secundare, atâta timp cât sunt consumați în limita DZA (dozei zilnice admisibile): 30 mg/kg corp pentru acidul tartric, 25 mg/kg corp pentru acidul sorbic. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteți să mă verificați aici și aici. Pentru cei care sunt de neclintit și știu sigur că “toate E-urile sunt rele”, le recomand să-și prepare singuri gnocchi, din materii prime “pure”, “ecologice/biologice” și “nemodificate genetic” ( 😀 ). Cum n-am preparat până acum gnocchi de la zero, n-aș putea să vă spun cum să procedați, dar vă pot îndruma către o sursă de încredere. Cel puțin o rețetă de gnocchi de cartofi găsiți la savoriurbane.com, dând click aici.

Ce vă trebuie?

 • ½ kg gnocchi de cartofi;
 • 150 g brânză Gorgonzola (eu am ales varianta picantă, dar puteți folosi și alte sortimente);
 • 200 mL smântână pentru gătit, cu 32% grăsime;
 • 50 g unt (80% grăsime);
 • ½ legătură de pătrunjel verde;
 • 1 linguriță de sare (pentru pus în apa în care se fierb gnocchi);
 • Un vârf de cuțit de piper negru (sau mixt) proaspăt râșnit.

Cum procedați?

Puneți la fiert o oală cu 1,5 – 2 L de apă în care ați adăugat o linguriță de sare. Până fierbe apa, pregătiți sosul gorgonzola:

 • Într-o crăticioară, topiți la foc mic, untul;
 • Turnați peste unt smântâna și așteptați să dea un clocot;
 • Asezonați cu piper (nu este nevoie să puneți sare, brânza gorgonzola are suficientă);
 • În amestecul clocotit de unt și smântână, adăugați gorgonzola tăiată cuburi și amestecați până când se încorporează complet;
 • Fierbeți ușor încă 3 – 4 minute, apoi adăugați jumătate din pătrunjelul spălat, scurs și tocat;
 • Amestecați și luați sosul de pe foc.

Când începe să fiarbă apa, adăugați gnocchi și fierbeți-i conform instrucțiunilor de pe ambalaj (2 minute).

Scurgeți gnocchi de apa în care au fiert, puneți-i în farfurii, turnați peste ei sosul gorgonzola și decorați cu restul de pătrunjel tocat.

Se servesc fierbinți. Dacă aveți alături un pahar de Bianco Granduca de Toscana, e în regulă. Dacă n-aveți, înlocuiți-l cu unul de Riesling Italian, sec.

S-aveți poftă si să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Gnocchi de cartofi cu sos gorgonzola

 1. Pingback: Piept de pui cu gnocchi în sos roșu | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.