Ghebe cu smântână

100Acum vreun an de zile vă povesteam despre o mâncare bazată pe ciuperci cu smântână. Acolo foloseam champignon, ciuperci care se găsesc tot timpul anului. Deoarece trăim în România, așa cum înainte de Crăciun se scumpește brusc carnea de porc, și înainte de intrarea în Postul Paștelui se scumpesc produsele de post. Nici ciupercile champignon nu exceptează regula: au sărit de la 6 – 7 lei/kg cât erau în februarie, la 9,99 lei/kg (cele mai ieftine). Cum toamna ghebele se găsesc din abundență, multă lume își face provizii, conservându-le. De obicei se spală bine îndepărtându-se impuritățile (pâmânt, frunze etc.), li se dă un clocot în apă cu sare și se pun la borcan. Întrucât nu mă pricep la distingerea ciupercilor comestibile de cele care sunt comestibile doar o singură dată, nu obișnuiesc să pun pe iarnă astfel de bunătăți. Prefer să le cumpăr congelate, din supermarket, în ciuda prețului pipărat. Zilele trecute am fost însă cadorisit cu un borcan mare de ghebe conservate “de casă”, drept recompensă pentru faptul că într-o zi mi-a reușit o masă “specială” la care s-au servit, printre altele: guacamole cu brânză de capră, tocăniță de creveți cu brânză Feta (garides saganaki), pui gorgonzola, mușchiuleț de porc în vin roșu.

Cum conservarea ghebelor implică folosirea unor cantități mari de sare, primul lucru pe care l-am făcut a fost desărarea acestora. Se pun ghebele într-un vas încăpător și se acoperă cu apă. Se lasă la desărat cel puțin o oră, schimbând de câteva ori apa, după care se spală din abundență cu apă și apoi se lasă la scurs. Ghebele astfel spălate și scurse se pot tăia în bucăți mai mici, se pot toca (la cuțit), dar se pot lăsa și întregi, așa cum le-am lăsat eu (în acest caz se simte mai bine textura).

Întrucât ghebele au fost deja opărite, nu trebuie gătite prea mult. Puneți într-o tigaie antiaderentă o lingură de ulei de măsline (sau de floarea soarelui) și o bucată de unt de vreo 20 de g.  În acest amestec de grăsimi răsturnați ghebele și căliți-le la foc mediu vreo 6 – 8 minute, amestecând sporadic. Aruncați peste ele și un praf de piper (alb sau mixt) proaspăt măcinat. Sare nu mai este necesară decât dacă le-ați desărat prea mult. Gustați. Adăugați 200 mL smântână grasă (32% grăsime – recomandat), amestecați, dați un clocot și apoi mai lăsați să fiarbă totul la foc mic încă 2 – 3 minute. Se potrivesc foarte bine cu o mămăligă proaspăt răsturnată din ceaun și cu un pahar de vin roșu sec.

Eu le-am adăugat și o “garnitură” de cotlet de porc în bere neagră, a cărui modalitate de preparare o s-o găsiți în curând pe blog aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Ghebe cu smântână

  1. Pingback: Cotlete de porc marinate în bere neagră | Food and beyond…

  2. Pingback: Tocană de ghebe proaspete cu smântână | Food and beyond…

  3. Pingback: Cum conservăm ghebele? | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.