Gem de cireșe sau de vișine

După toată isteria din social media provocată de prețul cireșelor apărute pe piață la sfârșit de mai, iată că valurile s-au mai liniștit, iar prețurile s-au retras în matcă: 7 – 8 lei/kg. (Ca să nu vă mai plângeți că erau așa de scumpe încât le-ați cumpărat la bucată, pot să vă informez că aveau și în România același preț precum în piețele volante ale Parisului: 9,90 Eur/kg.)

_110

_109

De-acum putem discuta despre achiziționarea unor cantități de ordinul kilogramelor, din care putem începe să încropim cele necesare pentru iarnă: gemuri, dulcețuri, compoturi ș.a.m.d. Cu toate că în magazine se găsesc, în tot timpul anului, gemuri și dulcețuri dintr-o imensă varietate de fructe, încă mai avem acea pornire instinctuală de a le pregăti cu mânuța noastră (scuza fiind invariabil “ca să știm ce-am pus în ele, că ăștia la fabrici bagă numa’ chimicale”), de cele mai multe ori în cantități îndestulătoare pentru aprovizionarea pe termen lung a unui regiment de soldați hipoglicemici.

_101

Ce vă trebuie?

  • 3 kg de cireșe (sau de vișine), cântărite înainte de a le scoate sâmburii;
  • 1,5 kg de zahăr;
  • 1 lămâie (doar zeama).

Cum procedați?

Dacă nu le-ați achiziționat din piață, de la aprozar sau din supermarket, înarmați-vă cu o scară și cu o găletușă, apoi purcedeți la culegerea fructelor (cireșe, cireșe albe, cirește amare, vișine – după caz) direct de la sursă. În ăst fel sunteți absolut siguri că nu v-au vândut comercianții fructe de plastic făcute în China. Că doar ați văzut pe Facebook cum falsifică chinezii cei răi varza ori orezul!

_102

_103

Odată culese, fructele trebuie sortate și spălate. Cât le spălați, puteți îndepărta codițele și eventualele frunze. Dacă mai conțin ceva cantități de proteină de origine animală și vă scapă la CTC (controlul tehnic de calitate), nu-i bai, prin fierbere proteinele respective vor deveni comestibile.

Acum vine partea cea mai grea: desâmburirea – popular i se mai zice și “scoaterea sâmburilor”. Dacă nu dispuneți de un desâmburitor (semi)profesional care desâmburește 1 kg de fructe în 15 minute și costă între 15 și 30 de lei (funcție de comerciant), vă puteți folosi de un ac de siguranță, ori de o agrafă de birou. Fac cam aceeași treabă, ce-i drept doar la jumătate din viteză, dar la preț sunt imbatabile.

Fructele sortate, spălate și “dezosate” se pun într-o oală încăpătoare – ar trebui să aibă un volum dublu față de cel al poamelor – și se toarnă zahărul peste ele. Se pune vasul într-un loc ferit de căldură și se așteaptă. Câteva ceasuri bune, ideal de seara până a doua zi dimineața. În felul acesta fructele vor elibera cea mai mare parte din lichidul conținut, lichid care va dizolva parțial zahărul adăugat, obținându-se astfel un sirop în care vom fierbe fructele.

_104

Se pune vasul cu fructe, zahăr și sirop la fiert, la foc mic, cam 30 – 40 de minute. Se spumuiește dacă este cazul și se continuă fierberea.

_105

Cum spuneam și la prepararea altor fierturi de fructe cu zahăr, gemul/dulceața sunt gata de trecut în borcane atunci când o picătură de sirop lichid luat din vas își păstrează forma (nu curge) în momentul în care este pusă pe o suprafață rece.

_106

În acest moment puteți adăuga regulatorul de aciditate, infamul aditiv cunoscut sub numele de cod E330. Este vorba despre banalul suc stors din lămâia indicată la ingrediente, suc care conține cam 47 g/L C6H8O7, adică acid citric.

După ce ați adăugat sucul de lămâie, mai dați un clocot, apoi puteți pune produsul în borcanele pe care în prealabil le-ați spălat (cu apă și detergent), le-ați clătit și apoi le-ați sterilizat ținându-le cu gura în sus timp de 15 – 20 de minute în cuptorul în prealabil încins la 160 ˚C.

Aceleași operații de spălare, clătire, sterilizare se aplică și capacelor.

Borcanele odată umplute și închise etanș se pun circa 10 – 15 minute cu gura în jos, după care se întorc în poziție normală și se lasă să se răcească în mod natural.

_107

În vederea păstrării pe termen lung, borcanele pot fi supuse unei pasteurizări suplimentare, prin fierberea lor în apă timp de 15 – 20 de minute, așa cum am arătat în detaliu la finalul acestui articol.

De-acum mai trebuie doar să le etichetați (ori măcar să scrieți pe capac ce conține borcanul respectiv) și să le depozitați la răcoare și întuneric (în beci, cămară, chiler, pivniță, chimniță, bașcă, hrubă, pohreb, zemnic, ori ce-aveți pe lângă casă).

Și ce-ar merge mai bine acum decât o înghețată de vanilie decorată cu niscaiva dulceață de cireșe proaspăt preparată?

_108

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Gem de cireșe sau de vișine

  1. Pingback: Gem de cireșe sau de vișine – Bacau Expres

  2. Pingback: Dulceață de morcovi | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.