Gazpacho din sfeclă roşie

100Un Gazpacho este numai bun vara, când sfârâie mercurul în termometre (sau cel puţin sfârâia în era analogică, plasată cronologic înaintea erei digitale). Venit din Spania, acest preparat poate fi o supă mai subţire (care se poate bea) sau mai groasă – după gustul fiecăruia. De obicei sunt folosite ca ingrediente de bază doar crudităţi: roşii, ardei graşi, castraveţi, ceapă, usturoi, iar consistenţa se reglează din adaosul de pâine uscată. Gustul final este variabil (se spune că nici un gazpacho nu este identic cu altul) şi se reglează din sare, piper, oţet, suc de lămâie. Recunosc, n-am gustat niciodată un gazpacho făcut la el acasă, în Spania. Un gazpacho având ca bază sfecla roşie am degustat într-un restaurant parizian, iar reţeta de mai jos îl reproduce în linii mari.

Ce vă trebuie?

  • 1 roşie bine coaptă;
  • 1 castravete;
  • 1 ardei gras;
  • 1 ceapă medie;
  • 3 – 4 căţei de usturoi;
  • 2 sfecle roşii mici (cam 200 g/buc.);
  • 5 – 10 felii de pâine uscată (merg şi crutoane sau biscotti);
  • sare, piper, ulei de măsline (extravirgin), oţet balsamic, zeamă de lămâie – după gust.

Cum procedaţi?

  • Fierbeţi 40 – 45 minute sfecla curăţată în prealabil şi tăiată în jumătăţi;
  • Curăţaţi roşia şi castravetele de coajă şi daţi-le prin robot/blender împreună cu ardeiul, ceapa şi usturoiul;
  • În pasta formată puneţi la înmuiat pâinea ruptă în bucăţele;
  • Adăugaţi sfecla roşie şi pasaţi totul bine;
  • Potriviţi de sare, piper, lămâie, oţet şi ulei (fiecare după gustul lui);
  • Dacă vreţi o supă subţire mai adăugaţi apă (eventual nişte zeamă rămasă de la fierberea sfeclei). Dacă vreţi ceva mai consistent, ca un piure, mai puneţi pâine.
  • Dacă vreţi să respectaţi reţeta originală, treceţi toată compoziţia printr-o sită deasă;
  • Dacă nu vreţi să spălaţi sita, săriţi această etapă 🙂 .

Înainte de servire se ţine la rece. De obicei, acest fel se serveşte în blide de lemn, împreună cu fâşii de şuncă (Jammon Serrano) şi cubuleţe de ouă fierte tari.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Gazpacho din sfeclă roşie

  1. Cred ca e bun acest cazpacho gusturile nu se discuta eu prefer unul facut cum fac spaniolii care se face ff usor fara multa munca si e f racoritor. ingredientele sant legume care mai tot timpul le avem in casa,un ardei gras rosu unul kapia un castravete 5-6 rosii potrivite ca marime ,sare ulei de masline otet sau zeama de lamaie se poate pune si 1-2 catei de usturoi dupa preferinta si paine la fel dupa preferinta .Se curate rosiile de coaja si castravetele si se pun toate ingredientele in robot .sa faca traba robotul si se potriveste de sare dupa gustul fiecaruia se pot pune cuburi de ghiara ca sal servesti imediat sau in frigider si pofta buna

    • Într-adevăr, cel simplu e mult mai uşor de preparat, nu trebuie fiert nimic – de fapt asta era şi ideea, de a nu trebălui pe lângă foc.
      Cel cu sfeclă roşie are o savoare aparte, iar următoarele pe care abia aştept să le testez sunt nişte reţete de Gazpacho cu fructe.

  2. Pingback: Supă de pepene galben cu sardele | Food and beyond…

  3. Pingback: Gazpacho de pepene galben cu bacon crocant | Food and beyond…

Leave a Reply to ana Cancel reply

Your email address will not be published.