Gazpacho de pepene galben cu bacon crocant

100Gazpacho este la origine o supă rece de legume, provenită din sudul Spaniei (Andaluzia). Termenul s-a extins şi la alte supe reci preparate în mod similar, iar de la reţeta originală (bazată pe roşii, castraveţi, ceapă, usturoi, pâine uscată, ulei, oţet, sare şi piper) s-a ajuns la nenumărate varietăţi, cum ar fi gazpacho de sfeclă roşie sau prezentul gazpacho de pepene galben. Reţeta de faţă nu-mi aparţine, modul de preparare găsindu-l aici şi adaptându-l uşor.

Ce vă trebuie?

Cantităţile ingredientelor sunt mai puţin importante, ştiut fiind faptul că nici un gazpacho nu este identic cu altul 🙂 . Ca idee, ce am folosit eu aici vă ajunge pentru circa două porţii.

  • ½ kg pepene galben (am folosit din cel cu miez portocaliu);
  • 2 roşii bine coapte;
  • 2 cepe verzi, potrivite (doar partea albă);
  • 1 căţel de usturoi (curăţat);
  • 1 linguriţă de oţet balsamic de modena;
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 3 felii subţiri de bacon;
  • sare şi piper după gust;
  • o frunză de busuioc (opţional) pentru decor.

Cum procedaţi?

  • Se taie pepenele şi cu o lingură se scot sâmburii;
  • Se feliază, se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi de 1 – 2 cm;
  • Se spală roşiile şi se curăţă de pieliţă (opţional), după care se taie în bucăţi, tot aşa, 1 – 2 cm;
  • Se curăţă ceapa şi se taie în sferturi (doar partea albă);
  • Se dau toate ingredientele prin blender, până se obţine o pastă omogenă;
  • Se adaugă uleiul, oţetul, se potriveşte de sare şi piper şi se omogenizează totul în blender;
  • Se trece toată compoziţia printr-o sită deasă, pentru a îndepărta seminţele de roşii şi pieliţa (dacă n-aţi îndepărtat-o în prealabil), după care se dă la rece, minim o oră înainte de servire;
  • Într-o tigaie antiaderentă se prăjesc (fără grăsime sau ulei) feliile subţiri de bacon, pe ambele părţi, până când devin crocante şi se scot apoi pe şervete absorbante, pentru eliminarea grăsimii în exces.

Se decorează bolul de supă cu felii de bacon crocant şi busuioc (sau pătrunjel verde) şi se serveşte foarte rece.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

3 thoughts on “Gazpacho de pepene galben cu bacon crocant

  1. Trebuie sa fie delicioasa si racoritoare,neaparat vreau s-o incerc cat de curand!

Leave a Reply

Your email address will not be published.