Gâscă la cuptor

Sursa: https://www.medievale.ro/medievale.asp?cat=Noistat

(Sursa foto: https://www.medievale.ro/medievale.asp?cat=Noistat)

Am mâncat pentru prima oară gâscă la cuptor copil fiind, la bunicii din partea tatălui, la Noiştat (Noişteat – cum pronunţau localnicii români, ori Naerscht cum ziceau saşii), un sat situat cam la un kilometru de drumul care leagă Agnita de Sighişoara (drum care urmăreşte îndeaproape traseul căii ferate înguste care a legat cele două localităţi până în 1960 sau ’61), în dreptul satului Netuş, aparţinător de comuna Iacobeni. N-am mai trecut prin sat de mai bine de 30 de ani, dar mi-l amintesc aşa cum îl vedeam prin ochii copilului care, odată scăpat în ograda bunicilor, avea voie să facă tot ceea ce îi trecea prin minte.

Când a zis bunica „azi facem o gâscă la cuptor” m-am bucurat, gândindu-mă la friptura rumenită şi aburindă. Am văzut-o pe bunica meşterind la o mămăligă, dar mi-am zis că o face ca să înmuiem cu ea în grăsimea din tava în care se va lăfăi gâsca. Drept e că n-am văzut agitaţia obişnuită din zilele în care se sacrifica o pasăre din gospodărie. Am plecat să-mi văd de-ale mele şi, într-un târziu, când mi-am amintit că mi-este foame, am revenit în casă şi am revendicat porţia mea de gâscă. Am primit o farfurie cu o porţie mare dintr-un fel de tort Doboş cu blat din mămăligă şi cremă din brânză. „Şi gâsca?” o întreb eu pe bunica. „Asta-i!” îmi răspunde ea. Văzând mutra pe care am făcut-o, a înţeles şi s-a pus pe râs. Când a obosit să mai râdă mi-a explicat cum e cu „gâsca”. De unde-i vine numele, fie nu mi-a spus, fie am uitat eu povestea …

Ca să faceţi o gâscă de Valea Hârtibaciului pregătiţi mai întâi o mămăligă mai vârtoasă. Ungeţi un vas termorezistent cu ulei (sau cu untură de gâscă 🙂 ) şi puneţi în el un strat de mămăligă, nu mai gros de un deget, pe care-l întindeţi bine, astfel încât să acopere tot fundul vasului. Peste mămăligă urmează un strat de brânză de aceeaşi grosime (fie brânză de burduf, fie felii de caş de oaie, aşa cum vedeţi în imagini). Încă un strat de mămăligă, încă unul de brânză, încă unul de mămăligă. Bunica făcea gâsca cu stratul superior din mămăligă, care mămăligă prindea o crustă apetisantă arămie în cuptor. Asta pentru că n-avea şvaiţer. Dac-ar fi avut, ar fi pus peste ultimul strat de mămăligă câteva feliuţe de şvaiţer (Emmentaler ca să ne exprimăm corect) şi câteva cubuleţe de unt. Nu mai rămâne decât de introdus gâsca în cuptorul preîncălzit la 180 – 200°C şi lăsat acolo până când se topeşte şvaiţerul şi începe să se rumenească (între 20 şi 30 de minute – depinde de cuptor).

O puteţi mânca simplă (aşteptând să se răcorească un pic), sau o puteţi utiliza pe post de acompaniament la o mâncărică de hribi şi nişte ficăţei de pasăre traşi la tigaie.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

7 thoughts on “Gâscă la cuptor

  1. M-ai facut sa visez si sa salivez!…Gata!Saptamana asta cumpar 2 litri de lapte de bivolita sa inec “gasca” in el.Ioi abia astept…….!!

  2. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  3. Pingback: Mâncare reciclată – din nou despre mămăligă | Food and beyond…

  4. Pingback: Mâncare reciclată – din nou despre mămăligă | Bacau Expres

  5. Scoateti gasca, stropiti-o cu sosul din tava completati-l cu cateva linguri de apa daca a scazut prea mult si intoarceti-o cu pieptul in sus.

  6. Pingback: Brânzomămăligă cu garnitură de cârnați | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.