Garides Saganaki – Tocăniță de creveți cu brânză Feta

200Dacă-i mai auziți pe italieni zicând că fructele de mare n-au ce căuta la un loc cu brânzeturile, trimiteți-i la reciclare în insulele din Marea Egee. Ultima oară au stăpânit Dodecanezul aproape trei decenii și tot n-au învățat cum să combine creveții sau midiile cu brânza Feta. 🙂

Cu prima asociere de creveți cu Feta m-am intersectat în insula Skiathos, în 2005. Era primul concediu la altă mare decât cea Neagră. După o scurtă plimbare pe o mare agitată, plecând din Katerini am ajuns în portul Skiathos. Nu ne-am dus la taverna recomandată de organizatorii excursiei (învățasem deja lecția), ci alături. Am așteptat ceva mai mult, dar a meritat. Cum soția amicului cu care ne întâlniserăm la plecare în excursie a decretat că nu îi plac fructele de mare, i-am spus că am comandat o specialitate locală, tocăniță de pui cu brânză Feta. I-a plăcut, dar la insistențele amicului nostru nu i-am spus nici măcar în ziua de azi ce mâncase.

 

De atunci, Garides Saganaki a reprezentat una din mâncărurile favorite din Creta și, mai ales, din Kos. În Kos am testat-o în vreo trei – patru locuri, dar cum o face tatăl lui Jimmy la Olympiada, n-o face nimenea. Cu creveți mari, nedecorticați, într-un sos extraordinar, al cărui secret încă n-am reușit să-l aflu pe deplin.

Ce vă trebuie?

  • un sfert de cană (50 mL) ulei de măsline;
  • o ceapă albă, medie, tocată mărunt;
  • 2-3 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi (sau tocaţi mărunt, mărunt de tot);
  • o conservă de roşii (400 g) tăiate cubuleţe;
  • un pahar (175 mL) vin alb sec;
  • un păhăruţ (20 mL) de Ouzo (se poate înlocui cu Mastică);
  • CANTITĂŢILE DE VIN ŞI UZO DE MAI SUS SUNT PENTRU PUS ÎN TOCĂNIŢĂ, NU PENTRU ALTE SCOPURI!
  • o lingură de oregano uscat;
  • 400 g creveţi decorticaţi (se găsesc congelaţi, prefierţi, în majoritatea hypermarketurilor);
  • ¼ linguriţă piper negru proaspăt măcinat;
  • ½ linguriţă sare de mare, tot aşa – proaspăt măcinată;
  • 200 g brânză Feta (se găseşte în supermarket; dacă nu aveţi acasă se poate înlocui cu telemea de vacă/oaie/capră);
  • o legătură de pătrunjel proaspăt.

Cum procedați?

  • Într-o tigaie largă şi adâncă (wokul se potriveşte perfect) se încălzeşte uleiul de măsline la flacără mică spre medie;
  • Se adaugă ceapa tocată mărunt şi se căleşte până devine sticloasă (circa 5 minute);
  • Se adaugă usturoiul pisat şi se mai căleşte 30 de secunde, amestecând continuu;
  • Se măreşte flacăra (la mediu) şi se adaugă roşiile din conservă (împreună cu faza lichidă), vinul, oregano şi sarea. Se aduce la fierbere şi se lasă să fiarbă încet, parţial acoperit, amestecând din când în când, până scade şi se îngroaşă compoziţia (circa 20 minute);
  • Cât timp fierbe tocăniţa spălaţi creveţii în prealabil decongelaţi şi scurgeţi excesul de apă;
  • Tăiaţi brânza în cuburi cu latura de 7 mm (exact!);
  • Dacă aveţi un excedent de brânză puteţi degusta un mezé (un aperitiv grecesc, care poate cuprinde pe lângă Feta, măsline (neapărat Kalamata!) şi un uzo mic;
  • Dacă nu vă place uzo mic, preparaţi-vă un UZO MARE: 2 degete de uzo, 2-3 cuburi de gheaţă, 2 degete de apă rece (plată, nu minerală). Este o bătură răcoritoare pentru zilele caniculare – cel puţin aşa am auzit prin insulele din Marea Egee;
  • Dacă nu aţi uitat să mai amestecaţi din când în când în tigaie, adăugăţi creveţii şi piperul şi mai daţi un clocot. Dacă folosiţi creveţi prefierţi, în două minute ar trebui să fie făcuţi.
  • Pentru aromă, adăugaţi cei 20 mL de uzo (v-am spus să păstraţi şi pentru tocăniţă!);
  • Răsturnaţi brânza în compoziţie, amestecaţi 2 – 3 minute (cât să se încorporeze brânza), adăugaţi pătrunjelul tocat şi … Gata!

Dacă nu mai aveţi uzo, merge alături un vin alb sec (că doar n-aţi avut numai un pahar pentru tocăniţă).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Καλή όρεξη!

Varianta braziliană cu pui, creveți și lapte de cocos o găsiți aici. Iar pe cea cu pui, creveți și brânză, un fusion între rețeta grecească și cea braziliană, o găsiți aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.