Fusilli cu ton și sos St-Jacques

200

Ceea ce am încropit aici nu se încadrează în bucătăria italiană (chiar dacă este vorba despre paste), nici în cea franceză (deși am folosit St-Jacques), nici măcar în cea tailandeză (cu toate că tonul folosit vine tocmai din Tailanda). Este bine de făcut astfel de precizări, pentru că, aproape întotdeauna se găsește câte un expert gata să emită o judecată de genul: “Domn’e, eu trăiesc de ‘jdeani două săptămâni în Italia/Franța/Tailanda, da’ la noi nu așa se fac fusilli cu ton și sos St-Jacques!”

Pe lângă aceștia mai sunt și medicii absolvenți ai The Google Medical School care o să mă atenționeze că produsele lactate în combinație cu pește/fructe de mare provoacă, dacă nu moartea, toxiinfecții alimentare. Sau pete albe pe față. Că așa scrie pe net.

Mai degrabă “preparatul” prezentat în cele ce urmează se încadrează în categoria “ce mi-a mai rămas comestibil prin casă înainte de ziua de leafă”.

Ce-am găsit prin casă?

  • 1 pungă de paste scurte fusilli (din care am folosit cam 200 g);
  • 1 conservă de ton bucăți în ulei vegetal (185 g);
  • 1 cutie de scoici St-Jacques în sos cu ciuperci și praz (140 g – congelat);
  • 1 cutie de smântână pentru gătit (32% grăsime, 200 mL);
  • Sare și piper (după gustul fiecăruia).

Cum procedați?

  • Mai întâi puneți pastele în 1,5 L de apă clocotită, cu ½ linguriță de sare și fierbeți-le cu 2 minute mai puțin decât scria pe ambalaj (pastele se vor termina de gătit în sosul din tigaie – citiți mai departe și o să vedeți și despre ce sos și ce tigaie este vorba), apoi le scurgeți, le clătiți cu puțină apă rece și le lăsați din nou să se scurgă bine;
  • Desfchideți conserva de ton, iar uleiul din aceasta scurgeți-l într-o tigaie antiaderentă și puneți-l la încins;
  • În uleiul încins turnați conținutul cutiei de scoici St-Jacques, așa congelat cum este;
  • După ce se dezmorțește și a început să clocotească, adăugați-i 2 – 3 linguri de smântână și lăsați să dea un clocot;
  • Adăugați în tigaie pastele fierbinți, turnați restul de smântână, amestecați bine totul, luați de pe foc și lăsați tigaia acoperită 1 – 2 minute, cât să intre bine aromele în paste.

Treceți pastele cu sos în farfuriile de servire, adăugați deasupra bucăți de ton și asezonați cu puțin piper mixt proaspăt râșnit. Eventual mai puteti presăra pe deasupra niște ierburi proaspete: coriandru, pătrunjel sau busuioc. Dacă ați avea și un Riesling Italian sec alături, n-ar fi rău.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

One thought on “Fusilli cu ton și sos St-Jacques

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.