Frittata cu de toate

Frittata este echivalentul italian al unei omlete în care se pot adăuga și alte ingrediente: cărnuri, brânzeturi, legume sau cartofi. Ceva asemănător se cheamă quiche fără crustă în Franța,ori tortilla española sau tortilla de patatas în Spania. Eu am preparat-o în tradiția pur românească, din care ne vine și strămoșeasca șaorma cu de toate. Nu-i musai să puneți toate ingredientele din pomelnicul de mai jos. Cerința minimală este de ouă, cartofi, sare și piper. În rest, puteți adăuga sau exclude alte ingrediente, după cum vă permite imaginația sau conținutul frigiderului. Se recomandă atunci când vă rămân diverse resturi prin frigider și/sau cămară, resturi care se apropie vertiginos de sintagma fatidică “Best before MM/DD/YYYY”.

_108

Ce vă trebuie?

  • 8 ouă;
  • 2 – 3 cartofi medii;
  • ½ ardei roșu gras;
  • 2 căței de usturoi;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 3 – 4 linguri de ciuperci champignon (feliate) din conservă;
  • 4 – 5 felii subțiri de mușchi filé sau cotlet haiducesc (afumate);
  • 2 – 3 felii de brânză Gouda;
  • 100 g brânză Pecorino Romano (sau parmezan, ori altă brânză tare) – din care cca 25 g dat prin răzătoare;
  • 120 g smântână cu +35% grăsime;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Fierbeți cartofii în coajă (15 minute după ce începe să clocotească apa), scurgeți-i, lăsați-i să se răcească, curățați-i de coajă, apoi tăiați-i în cuburi de 1 – 1,5 cm.

_101

Spălați și curățăți cotorul și nervurile ardeiului gras, apoi tăiați-l în cuburi mici.

_102

Curățați usturoiul și ceapa verde. Feliați usturoiul subțire, iar ceapa tăiați-o rondele.

_103

_105

Spălați și scurgeți bine ciupercile din conservă.

_104

Tăiați afumătura și brânza Gouda în pătrate de 1 – 1,5 cm.

_106

_107

Parmezanul tăiați-l în cuburi cam de 1 cm. Păstrați cam 25 – 30 g parmezan pe care îl dați prin răzătoarea mică.

_109

Într-un castron bateți viguros ouăle, adăugând sare, piper și smântână. În ouăle bătute încorporați la sfârșit pătrunjelul verde spălat, scurs și tocat mărunt.

_111

_112

Luați o tigaie antiaderentă cu margini înalte care poate fi folosită și în cuptor, în care puneți toate ingredientele (mai puțin ouăle bătute), amestecați bine și nivelați cu o spatulă. Asezonați cu sare și piper.

_110

Preîncălziți 10 – 15 minute cuptorul la 200 ˚C.

Peste amestecul din tigaie turnați ouăle bătute, astfel încât să fie repartizate uniform în toată tigaia.

_113

_114

Dați tigaia la cuptorul încins pentru 35 – 40 de minute. Când observați că s-au închegat ouăle, rumeniți 1 – 2 minute frittata cu flacăra din bolta cuptorului.

_115

Tăiați frittata (evident după ce ați scos-o din cuptor) în 6 sau 8 porții, presărați cu parmezan ras. Se servește fierbinte, dar se poate mânca și rece.

_116

_117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Frittata cu de toate

  1. Pingback: Frittata cu cartofi, ciuperci și brânză Cheddar | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.