Frittata cu cartofi, ciuperci și brânză Cheddar

În articolul anterior, vă povesteam cum puteți să încropiți o mâncare cu glucide, proteine și lipide doar de origine vegetală. Bine, lipide mai puține, că în cartofi avem 0, în ciuperci sunt insignifiante (0,3%), iar cele din ulei degeaba sunt 100%, dacă punem doar 1 – 2 linguri de ulei, asta însemnând cam 30 g.

Putem însă continua ceea ce am început, numai că ne mai trebuie câte ceva și o să mai dureze. Nu mult, maximum 30 – 35 de minute, în schimb o să obținem o minunată frittata. Nu atât de bogată precum aceasta, dar nobody’s perfect!

Ce vă (mai) trebuie?

  • 200 – 250 g brânză Cheddar;
  • 3 – 5 ouă (dacă sunt mari, puneți 3; dacă sunt mici, aveți grijă să fie bine făcuți și să aveți muștarul la îndemână 😀 );
  • 200 mL smântână nefermentată, cu minim 30% grăsime (merge cea pentru frișcă, numai aveți grijă să nu luați din aceea vanilată și îndulcită – dacă scrie pe ambalaj “neîndulcită” sau “pentru gătit”, e OK);
  • 20 – 30 g parmezan;
  • Sare (numai dacă credeți de cuviință – eu n-am crezut) și piper (după gust).

Cum procedați?

Am rămas la momentul în care au trecut cele 25 de minute în care au stat împreună, în cuptor, la 200 ˚C, cartofii, ciupercile și usturoiul. Iată o poză întru aducere aminte:

107

Tăiați brânza Cheddar în cuburi cu volumul de 125 mm3, sau cu latura de 5×10-3m – e același lucru. Împrăștiați-o pre deasupra cartofilor și ciupercilor din tavă, apoi puneți tava înapoi în cuptor pentru încă un sfert de oră.

201

202

207

Între timp, bateți ouăle (pe care le puteți asezona cu sare și piper) și amestecați-le cu smântâna.

203

204

205

Scoateți din nou tava din cuptor, amestecați conținutul și turnați în tavă precursorul de omletă (ouăle bătute cu smântână, voiam să zic).

208

209

210

Dați din nou tava la cuptor, alte 10 – 12 minute consumate. Ăst timp, puteți da prin răzătoarea cu ochiuri mici o bucată de parmezan. O parte presărați-l peste frittata, pe care o mai lăsați apoi încă vreo 5 – 7 minute în cuptorul încins.

206

212

Acum arată frumos, numai că s-ar putea să se mai lase, așa că faceți-i repede poză și urcați-o rapid pe @insta.

213

O puteți decora cu niște extra parmezan raz și, bineînțeles, nu poate lipsi unul din cele două decoruri adorate de bucătarii de cantină (celălat, se știe, este frunza de salată verde).

214

Nu puteți a vă apuca de mâncat din această minune culinară până când nu gustați o tărie exotică, cu aromă de scorțișoară. Nu găsiți așa ceva în comerț, dar dacă vă interesează subiectul, vă pot spune “how it’s made”.

215

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Frittata cu cartofi, ciuperci și brânză Cheddar

  1. Pingback: Cartofi cu ciuperci la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.