Friptură fragedă și aromată din pulpe de pui

_200Dacă aruncați o privire retrospectivă pe blog, o să vedeți că n-am mai gătit de ceva vreme pulpe de pui. Și asta nu din cauza articolelor alarmiste de pe net (gen: hormoni de creștere, arsenic, antibiotice, #nuosățivinăsăcrezi, #rămâiprost, #cutremurător, #uluitor, #vorsăneomoare) ci, pur și simplu, pentru că n-am simțit nevoia. Între noi fie vorba, nu știu dacă simte cineva nevoia să-și facă pulpe de pui la cuptor, când afară sunt peste 30 ˚C. Acum, dacă tot s-a mai răcorit afară, puteți aprinde cuptoarele. N-o să regretați.

Ce vă trebuie?

  • 8 pulpe de pui dezosate, fără piele (circa 800 g);
  • 50 + 300 mL bere brună (Ursus, Silva, la nevoie merge și Leffe sau Guinness 😉 );
  • 1 linguriță de boia dulce afumată (dacă doriți o friptură ceva mai picantă, puteți înlocui, parțial sau total, boiaua dulce cu boia iute);
  • 1 linguriță de usturoi granulat;
  • 1 linguriță de schinduf măcinat;
  • 1 + 1 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • Sare și piper – după gust.

_201

Cum procedați?

Ștergeți bine pulpele de pui (cică mai rău faceți dacă le spălați – riscați să împrăștiați prin toată bucătăria cu salmonele mici și enervante).

Puneți pulpele într-un castron încăpător și masați-le bine de tot cu sare, piper, boia, usturoi granulat, schinduf și o lingură de ulei.

_202

Turnați apoi peste ele 50 mL de bere brună, acoperiți castronul cu folie alimentară și dați-l la rece pentru cel puțin 30 de minute (cel mai bine ar fi însă să lăsați pulpele la marinat peste noapte.

Ungeți o tavă încăpătoare cu restul de ulei, puneți pulpele în tavă (răsfirate), apoi turnați în tavă restul de 300 mL bere (vă mai rămân, dintr-o doză de 0,5 L, 150 mL pe care îi puteți bea liniștit, dacă nu vă vede nimeni).

_203

Acoperiți tava cu o folie de aluminiu (nu, nu faceți Alzheimer de la atâta lucru – în plus, nici extratereștrii nu vor putea vedea ce aveți în tavă, știut fiind faptul că radiațiile folosite de aceștia nu penetrează folia de aluminiu) și dați-o la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C pentru 40 de minute.

După expirarea timpului, întoarceți pulpele pe partea opusă, acoperiți din nou tava cu folie de aluminiu și mai țineți-o la cuptor încă 30 – 40 de minute.

_204

Acum, că pulpele sunt bine pătrunse, îndepărtați folia și mai lăsați tava neacoperită la cuptor încă 15 minute, cât să scadă lichidul din tavă. Opțional, mai puteți rumeni alte 5 minute friptura cu flacăra din bolta cuptorului.

De-acum friptura este numai bună de pus în farfurii. Se poate combina cu eternul “pireu” de cartofi (cred că ați remarcat ironia), cu legume trase la wok, ori cu un risotto (mai mult sau mai puțin hawaiian). Un pahar de Aligoté rece și sec alături a fost opțiunea personală.

_311

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Friptură fragedă și aromată din pulpe de pui

Leave a Reply

Your email address will not be published.