Friptură din coaste de miel

100

Dacă prețurile din hypermarket pentru pulpa sau cotletele de miel vi se par exagerate, găsiți pe la măcelarii din piețe și bucăți mai puțin arătoase și cărnoase, însă perfect utilizabile pentru tradiționalul “miel de Paște” pregătit în varianta low-cost. Această soluție este valabilă și în cazul în care v-ați procopsit cu un miel întreg, sau măcar cu o jumătate, și nu vă îndurați să puneți toate coastele la ciorbă. Cam dintr-o jumătate de kilogram de coaste de miel o să reușiți să scoateți 3 – 4 porții de friptură. Cât să vă faceți pofta.

Ce vă trebuie?

Pentru marinadă:

  • 3 căței de usturoi curățați și zdrobiți;
  • ½ linguriță mentă uscată;
  • ½ linguriță busuioc uscat;
  • 2 lingurițe amestec de condimente pentru stifado*;
  • 1 – 2 păstăi de cardamom zdrobite;
  • 1 linguriță de oțet balsamic;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 50 mL vin alb, sec;
  • 1 – 2 crenguțe de cimbru (verde sau uscat).

* Amestecul de condimente pentru stifado se poate prepara din: 2 frunze de dafin, 3 cuișoare, ½ nucșoară, un baton de 2,5 cm scorțișoară, 2 crenguțe de rozmarin (pentru 1 kg de carne) – care se pisează și se omogenizează.

Pentru friptura propriu-zisă:

  • O bucată întreagă (circa 0,4 – 0,5 kg) coaste de miel;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 6 – 8 căței de usturoi întregi, necurățați, zdrobiți ușor cu latul cuțitului;
  • 2 crenguțe de rozmarin proaspăt;
  • Sare marină și piper mixt (ambele proaspăt măcinate) – după gust;
  • 50 mL vin alb, sec (opțional).

Cum procedați?

  • Spălați bine carnea de miel, o ștergeți cu șervete absorbante și o asezonați cu sare și piper;
  • Din ingredientele pentru marinadă (mai puțin vinul și cimbrul) preparați o pastă cu care masați bine carnea pe toate părțile;
  • Transferați carnea unsă cu mirodenii într-o pungă resigilabilă, adăugați vinul și cimbrul, sigilați punga și puneți-o la rece pentru cel puțin 4 ore (preferabil ar fi s-o lăsați peste noapte în frigider);
  • Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C și ungeți o tavă încăpătoare, cu pereți înalți cu ulei de măsline;
  • Puneți în tavă carnea, cățeii de usturoi întregi și crenguțele de rozmarin, apoi turnați în tavă marinada rămasă în pungă;
  • Acoperiți tava cu o foaie de copt pe care ați umezit-o în prealabil și apoi ați stors-o;
  • Dați tava la cuptor pentru o oră, după care întoarceți carnea, reumeziți foaia de copt (sau schimbați-o cu una nouă – la fel umezită și apoi stoarsă) și mai dați tava la cuptor pentru încă 30 – 45 de minute – dacă este nevoie, completați lichidul din tavă cu vin sau cu apă;
  • În final, ungeți carnea cu lichidul din tavă și lăsați-o să se rumenească în tava descoperită încă 15 – 20 de minute (din care ultimele 5 minute cu flacăra din bolta cuptorului).

Cu usturoiul recuperat din tavă puteți pregăti un sos pentru friptură (aveți rețeta aici). Feliați coastele înainte de servire și puneți lângă ele niște legume fierte la abur, un piure de țelină și o salată de sfeclă roșie cu hrean. Un pahar de Fetească Neagră completează în mod fericit tabloul.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Friptură din coaste de miel

  1. Pingback: Cum gătim mielul de Paște | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.