Carnea făcută în cuptor, la tavă, mai mult fiartă înăbușit decât prăjită reprezintă o adevărată încântare pentru papilele gustative. Mai ales dacă este însoțită de un sos echilibrat, ușor acrișor, poate și puțin picant. Pregătirile durează puțin, cuptorizarea este ceva mai lungă (maximum 1 oră și 20 de minute) însă în timpul respectiv vă puteți ocupa cu orice altceva, cu conditia să nu uitați să dați un check-in la cuptor după circa trei pătrimi de ceas, să vedeți de și-o băut bucățile de carne vinul și să mai faceți niște mici lucrături pe care o să le găsiți parcurgând rândurile de mai jos.
Pentru două porții o să aveți nevoie de:
- 2 felii (a 120 – 160 g bucata) de “șnițel” de porc (pulpă/spată de porc feliată subțire, fasonată ca pentru șnițele);
- ½ conservă (circa 200 – 250 g) de roșii în suc propriu (întregi sau tăiate în cuburi);
- 1 conservă mică (75 g) pastă de tomate 24%;
- ½ lămâie;
- 8 – 10 căței de usturoi;
- 3 – 4 fire de cimbru (proaspăt ori uscat);
- 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
- 100 – 150 mL vin roșu demisec;
- sare – după gust;
- ½ linguriță piper mixt proaspăt râșnit.
- Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C;
- Asezonați bucățile de carne cu sare și piper, apoi ungeți-le pe ambele părți cu ulei de măsline;
- Cu restul de ulei ungeți o tavă antiaderentă în care puneți bucățile de carne și jumătatea de lămâie tăiată în sferturi;
- Pregătiți un sos amestecând roșiile în suc propriu cu pasta de tomate, piperul și 30 – 40 mL de vin, sos pe care-l turnați în tavă peste carne;
- Zdrobiți cățeii de usturoi ușor, cu latul unui cuțit, apoi aruncați-i prin tavă, fără a-i curăța;
- Împrăștiați prin tavă și cimbrul și turnați în tavă încă vreo 50 mL de vin;
- Acoperiți tava cu o foaie de copt pe care în prealabil ați înmuiat-o bine în apă și apoi ați stors-o. În acest mod nu “pleacă” din tavă umiditatea, carnea nu se usucă, sosul nu se arde;
- Dați la cuptor pentru 40 – 45 de minute, după care întoarceți carnea, îndepărtați lămâile și crenguțele de cimbru (și-au făcut cu prisosință datoria), completați sosul cu restul de vin, schimbați (sau reumeziți) foaia de copt care acoperă tava și înapoi la cuptor încă 30 – 35 de minute.
După ce scoateți bucățile de carne pe farfuria de servire puteți pescui cățeii de usturoi. Este suficient să-i strângeți ușor și vor elimina din coajă pasta coaptă care va da o aromă unică sosului. Normal sosul din tavă nu mai necesită nici o altă prelucrare (no bine, dacă sunteți maniaci, puteți să-l treceți printr-o sită). Pe lângă friptura cu sos am mai aruncat și o garnitură de legume (cartofi, țelină, morcovi) recuperate și ușor trase în ulei, așa-numita garnitură din deșeuri. Și niște castraveciori murați. Iar pe lângă farfurie am turnat prin pahare și restul de vin, nefolosit la sos.
Pingback: Din nou despre valorificarea “deșeurilor” | Food and beyond…
Pingback: Friptură de porc la tavă cu sos acrișor | Bacau Expres