Friptură de iepure la tavă

100Bunica mea paternă (mama lu’ tata adică) avea, ca orice om, niște fixuri în materie de mâncare. Respectiv nu se atingea de carnea de iepure. Până într-o zi când, în vizită la niște rude fiind, am fost serviți cu o minunată tocăniță de iepure de casă. Știind despre obiceiurile culinare ale bunicii, gazda ne-a precizat că este tocăniță de pui. Bunica a mâncat, a lăudat-o și abia după ce i s-a spus ce a avut cu adevărat în farfurie i s-a făcut rău. În tinerețea mea, prin anii ’80, când nu prea se găsea carne decât cu “pile”, Agricola Bacău mai scotea la vânzare carcase de iepure. Le pregăteam întregi, la tavă în cuptor, cu diverse legume. Un astfel de iepure cu legume sătura patru adulți și doi copii (mici, ce-i drept). În amintirea acelor vremuri am încropit ceva asemănător, cu mai puțină carne, cât să ajungă pentru două persoane.

Ce vă trebuie?

  • o spinare de iepure (circa 400 g);
  • o căpățână de usturoi întreagă;
  • 2 morcovi potriviți;1 linguriță amestec de condimente pentru stifado (dacă nu găsiți gata preparat, aveți aici lista ingredientelor necesare);
  • 50 g unt;
  • 150 mL vin roșu demisec;

Pentru marinadă:

  • o ceapă galbenă mică;
  • 2 – 3 frunze de dafin;
  • 1 linguriță de oțet balsamic de Modena;
  • sare și piper după gust.

Pentru garnitură:

  • 4 cartofi albi, medii;
  • 20 g unt aromatizat cu ierburi;
  • 20 g unt gras, 80% grăsime;
  • 2 linguri de iaurt gras (10% grăsime) grecesc;
  • sare după gust.

Cum procedați?

  • Se spală bine carnea, se usucă cu șervete absorbante și se taie în două porții egale;
  • Ceapa se curăță, se spală și se taie julien;
  • Se asezonează carnea cu sare și piper și se stropește cu oțetul balsamic, după care se freacă energic cu ceapa feliată și frunzele de dafin;
  • Se dă carnea astfel pregătită (împreună cu ceapa și dafinul) la rece pentru o oră și jumătate, două ore;
  • Se preîncălzește cuptorul la 180 – 190 ˚C;
  • Căpățâna de usturoi întreagă se taie în două, perpendicular pe lungimea cățeilor;
  • Se unge o tavă cu puțin unt, în care se așează jumătățile de căpățână de usturoi cu partea tăiată în sus;
  • Se îndepărtează ceapa și dafinul de pe bucățile de carne și se ung cu restul de unt rămas de la ungerea tăvii;
  • Se așează bucățile de carne peste jumătățile de căpățână de usturoi și se condimentează cu amestecul pentru stifado;
  • În jurul bucăților de carne se așează morcovii curățați și tăiați în rondele groase de 5 – 7 mm;
  • Se toarnă vinul în tavă, având grijă să nu “spălați” stratul de condimente de pe carne;
  • Se acoperă conținutul tăvii cu o hârtie de copt bine îmbibată cu apă și apoi stoarsă pentru îndepărtarea umezelii în exces;
  • Se dă la cuptor, iar după o oră se întoarce carnea, se completează cu vin (dacă este cazul), se acoperă din nou cu o hârtie de copt umezită și stoarsă și se mai dă încă o oră la cuptor;
  • Odată ce carnea este făcută (furculiță trebuie să pătrundă ușor până în mijlocul bucății de carne), se întoarce din nou în poziția inițială și se rumenește 5 minute la grill (flacăra din bolta cuptorului.

Pentru garnitură:

  • Se fierb în coajă cartofii timp de 15 – 20 de minute în apă sărată;
  • Se curăță și se taie în optimi, se amestecă cu untul aromat, untul normal și iaurtul, se potrivește gustul de sare, iar apoi se pasează bine amestecul cu ajutorul unui mixer vertical (dacă doriți să obțineți o cremă), sau cu furculița (dacă vreți să obțineți un piure mai texturat).

Se servește friptura fierbinte, cu garnitură, rondelele de morcov și (dacă vă place) usturoiul copt. Merge alături un pahar de vin roșu demisec, identic cu cel folosit la pregătirea fripturii. Dacă cumva vi s-a terminat vinul roșu, încercați unul alb demisec. O Fetească Regală, de exemplu.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Friptură de iepure la tavă

  1. Pingback: Friptură de iepure la tavă | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.