Friptură de iepure cu mere

300

Carnea iepurelui domestic este uşoară, dar puţin cam fadă. Este o carne albă, asemănătoare celei de piept de pui. Pentru a deveni mai atractivă se marinează şi se înnobilează cu diverse mirodenii. Se împacă bine cu dafinul, salvia, măghiranul, rozmarinul şi busuiocul, dar şi cu alte condimente pe care noi, românii, le-am numi „exotice”. Aici am încercat să văd cum se împacă nişte condimente Cajun (găsiţi amestecuri gata preparate în hypermarketuri) cu ingredientele intrate mai demult în bucătăria românească: salvia şi dafinul. Iar merele să ştiţi că pot da un plus de savoare (dacă nu şi de culoare) fripturilor.

Ce vă trebuie?

  • 400 g de carne de iepure (de exemplu spinarea);
  • 2 linguriţe unt de cocos (se poate înlocui cu unt sau ulei vegetal);
  • 100 – 150 mL vin alb sec (Riesling Italian, de exemplu);
  • 1 – 2 mere (a 100 – 150 g bucata);
  • 2 – 3 frunze de salvie,

Pentru marinare:

  • 1 linguriţă oţet balsamic de Modena;
  • 1 linguriţă amestec de condimente Cajun;
  • ½ linguriţă boabe de muştar;
  • ¼ linguriţă piper de Cayenne (sau ½ linguriţă dacă-l doriţi mai picant);
  • 1 căţel de usturoi;
  • 1 foaie de dafin.

Cum procedaţi?

  • Spălaţi bine carnea şi apoi ştergeţi-o cu şervete absorbante;
  • Pulverizaţi bucata de carne cu oţet balsamic şi apoi masaţi-o cu condimentele Cajun, piperul de Cayenne şi boabele de muştar;
  • Curăţaţi usturoiul, feliaţi-l şi aşezaţi feliuţele de usturoi în interiorul cavităţii toracice;
  • Puneţ 2 – 3 feliuţe de usturoi şi foaia de dafin deasupra bucăţii de carne, pe care o înfăşuraţi apoi etanş în folie alimentară şi o daţi la rece pentru 2 – 3 ore;
  • Preîncălziţi cuptorul la 200 °C;
  • Ungeţi o tavă cu untul de cocos – este recomandat să încălziţi în prealabil tava, astfel încât untul să se topească şi să se repartizeze uniform pe fundul tăvii;
  • Aşezaţi bucata de carne în tavă, adăugaţi frunzele de salvie şi turnaţi în tavă cam 2/3 din vin;
  • Acoperiţi tava cu o foaie de copt pe care în prealabil aţi îmbibat-o cu apă şi apoi aţi stors-o;
  • Daţi tava acoperită la cuptor pentru circa o oră;
  • La jumătatea timpului întoarceţi carnea şi reumeziţi foaia de copt;
  • Spălaţi merele, îndepărtaţi cozile şi seminţele şi feliaţi-le în 6;
  • Adăugaţi merele în tavă în jurul bucăţii de carne, completaţi cu restul de vin, acoperiţi din nou tava cu hârtie de copt umezită şi stoarsă şi mai daţi pentru 15 – 25 de minute la cuptor;
  • Îndepărtaţi foaia de copt şi lăsaţi să se rumenească friptura încă 10 minute la 200 °C;
  • Dacă vreţi o crustă crocantă, ungeţi carnea cu sosul din tavă şi porniţi flacăra din bolta cuptorului pentru 2 – 3 minute.

Se serveşte fierbinte (la 5 minute după ce aţi scos-o de la cuptor) împreună cu merele şi sosul din tavă. Este bună şi rece, numai că trebuie s-o scurgeţi de eventualul unt de cocos. Puteţi adăuga lângă ea o garnitură de legume fierte în abur. Sau puteţi încerca o combinaţie cu cartofi copţi (în folie la cuptor, sau în dry cooker) şi ciuperci umplute. O puteţi îmbunătăţi şi cu o salată de sezon. Ca băutură literatura de specialitate recomandă acelaşi vin folosit la gătire. Eu n-am ţinut cont de ce spune literatura. Am găsit un vin vechi, portughez, din recolta 2004: Cabernet Syrah. Un vin produs în ediţie limitată (15000 de butelii înseriate), mai scump (plăcerea costă), însă găsit cu o reducere de 60% la o lichidare de stocuri prilejuită de transformarea Real în Auchan.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Dacă v-a plăcut, puteţi încerca şi varianta de iepure în vin roşu.

3 thoughts on “Friptură de iepure cu mere

  1. Pingback: Iepure cu arome indiene | Food and beyond…

  2. Pingback: Friptură de iepure cu mere | Bacau Expres

  3. Pingback: Iepure cu arome indiene | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.