Frigărui de ton

Le-am găsit la Lidl gata trase în țeapă, dar puteți să vi le confecționați și singuri. Vă trebuie doar niște frigărui, ceapă albă (sau galbenă), ardei gras roșu și niște filé de ton. Ardeiul nu-i musai să fie roșu, și nici tonul galben. Poate fi și invers. Se pregătesc rapid, se gătesc rapid și se mănâncă și mai rapid.

_101

Dacă nu luați frigăruile de-a gata, luați felia de ton și tăiați-o în bucăți cu latura de 2 – 2,5 cm. La fel procedați și cu ardeiul, după ce în prealabil i-ați scos cotorul, sâmburii și nervurile. Ceapa o curățați și o tăiați în sferturi (dacă e mai mare o tăiați în șesimi sau în optimi), apoi o desfaceți în foi.

Bețele pentru frigărui nu e nevoie să le țineți în apă la înmuiat, că totul se prepară atât de repede încât n-au timp să se ardă.

Asezonați bucățile de ton cu sare și piper și stropiți-le cu zeamă de lămâie și un strop de ulei de măsline. Puneți pe frigărui ingredientele în secvența:

Ar-Ce-To-Ce-Ar-Ce-To-Ce-Ar-Ce-To-Ce-Ar-Ce-To-Ce-Ar

adică începeți și terminați cu Ardei, iar bucățile de Ton (maximum 4 pe o frigăruie) să fie flancate de felii de Ceapă.

_112

Ungeți tigaia-grill cu o picătură de ulei din sâmburi de struguri și încingeți-o la maxim. Așezați frigăruile pe grillul bine încins și rotiți-le cu 90˚ (sau π/2) – sensul contează mai puțin, cu condiția să fiți consecvenți și să-l păstrați – la fiecare 60 de secunde. După calculele mele, în 4 minute ar trebui să le scoateți de pe grill.

_102

_114

_103

_113

_104

Bucățile de ton o să iasă roz și suculente în interior și ușor rumenite la exterior. Cam așa:

_107

_106

Dacă vă repugnă tonul gătit medium-rare, setați timpul de rotire al frigăruilor la 90 sau 120 de secunde, caz în care bucățile de ton se vor găti bine și la interior, iar legumele se vor carameliza.

_105

_108

Pe lângă frigăruile astfel amenajate merg diverse chestii (nu chiar toate odată), cum ar fi:

Felii de baghetă integrală cu un strop de unt:

_116

Tentacule de caracatiță marinate și stropite cu ceva zeamă de lămâie:

_117

Sardine marinate:

_118

Salată asortată (din aceea de care vine gata la pungă) îmbunătățită cu măsline, porumb și/sau roșii cherry:

_119

_120

Cozi de ciuperci sotate cu sos Teriyaki (o să vă pun și rețeta, dar ceva mai încolo; deocamdată o imagine cu produsul finit):

_115

Și mai merge un pahar de vin. Astăzi s-a nimerit să fie un Chardonnay sec venit tocmai din Țara Cangurului-Răsare.

_110

_111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.