Franța-n bucate: 9 – Rosé-ul de vară


Foarte multă lume are credința că rosé-ul este un cupaj din vinuri albe și roșii – unele persoane chiar știu că din patru părți de vin alb și o parte de vin roșu se obține un vin rosé (istoria nu consemnează dacă este vorba de părți masice, volumice sau molare): mi s-a întâmplat într-un restaurant (n-are importanță când și unde) să cer rosé, iar chelnerul mi-a răspuns prompt: “Momentan n-avem. Să vă prepar unul? Cum preferați: patru măsuri de alb și una de roșu?”. Orice viticultor care se respectă știe însă că rosé-ul veritabil se obține prin vinificarea în alb a strugurilor roșii.

Rose06

În Franța, ca și cafeneaua pariziană, rosé-ul este o instituție. Francezii sunt renumiți pentru ale lor Bar à Vins. Dacă într-o cafenea găsești, în medie, vreo 10 soiuri de vin (alb, rosé, roșu, spumant), într-un Bar à Vins s-ar putea să nu te descurci cu oferta de câteva zeci, uneori peste o sută, de soiuri.

Rose09

Pentru francezi, rosé-ul este precum Cola/Soda pentru americani. Vrei să te răcorești în Franța? Ceri un rosé. Nu contează că este la prima oră a dimineții (după 9.00 AM după standardele lor, dar hei, românii beau bere și/sau vodcă la 8 AM!), la prânz, după amiaza, seara, ori noaptea târziu.

Rose03

Rose04

Rose07

Deși servirea vinului la pahar nu mai este de mult o noutate în România, la francezi, când ceri “un verre de rosé” s-ar putea, în majoritatea cazurilor, să te trezești întrebat: “Grand, moyen, petit?”. Până la prânz este indicat să comanzi “petit” (5 – 7,5 cL), dacă nu vrei ca garçonul să te eticheteze drept “băutor de cursă lungă”. După amiaza e OK să ceri “moyen” (8 – 10 cL), iar la prânz sau la cină poți lua “grand” (14 – 15 cL), că nu supără pe nimeni. Pentru cantități mai mari există “tulipe” (20 – 22 cL), “quart” (250 mL), “demi” (0,5 L) și suprema “bouteille” (0,75 L sau 750 mL pentru ingineri).

Rose17

Rose12

Dacă nu bei doar pentru “a te răcori” (gurile rele ar zice că ești un “alcohol addicted” care trebuie neapărat să urmeze tratamentul în 12 pași recomandat de AA), rosé-ul trebuie asociat cu varii mâncăruri, funcție de diverse reguli (scrise sau nescrise). Regula mea este următoarea: “Când nu ești sigur că pentru felul acesta de mâncare se recomandă vin alb sau vin roșu, comandă rosé!”

Rose05

Rose08

Rose10

Rose11

Rose13

Rose15

Rose16

Rose18

Rose19

Rose20

Rose14

Ah, era să uit: temperatura optimă de servire a rosé-ului este de 8 – 10 ˚C.

Rose01

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Franța-n bucate: 9 – Rosé-ul de vară

  1. Pingback: Ceafă de porc în sos de cola – globalizarea în bucătărie | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.