Franţa-n bucate: 6 – Deliciile culinare pentru turişti ale Cartierului Latin (2)

544291Începusem să vă povestesc despre Babilonul culinar din Cartierul Latin al Parisului.  Englezii au o vorbă, preluată de la Sf. Augustin: When in Rome, do as the Romans do. Adicătelea dacă eşti în Paris, mănânci ce mănâncă şi parizienii. Şi totuşi, am văzut o mulţime de italieni îngrămădindu-se în pizzerii, şi o droaie de americani comandând hamburgeri cu „French fries”. Adevărul este că şi eu am testat în Paris specialităţi indiene, chinezeşti sau japoneze, însă pur şi simplu pentru că acasă nu aveam această posibilitate. Dar nu m-am dus să mănânc mititei sau tochitură cu mămăliguţă!

Pe lângă meniul „à la carte”, toate restaurantele franceze, nu numai cele din Quartier Latin, îţi oferă şi câteva variante de meniu fix, incluzând – aproape invariabil – plat du jour (specialitatea zilei). Meniul fix poate fi alcătuit din două feluri (entrée + plat sau plat + dessert), cu preţuri variind între 10 – 15 euro, sau din trei (entrée + plat + dessert), acesta costând 15 – 20 euro, funcţie de restaurant. „À la carte” te costă mai mult: 5 – 8 € „antreul”, 12 – 18 € felul principal, 6 – 7 € desertul. Apa la carafă este din partea casei.

Listele de vinuri sunt bogate, găseşti minimum 10 sortimente îmbuteliate la 750 sau 375 mL (alb, rosé, roşu, spumant). Mult mai convenabile (ca preţ) sunt însă vinurile vărsate, servite la verre, quart sau demi (cum ar veni: la pahar, la sfert sau la juma’ de litru). Cu toate că aceste vinuri sunt, în medie, de trei ori mai ieftine decât cele îmbuteliate, surprizele pe care le ai degustându-le nu sunt decât plăcute. Achiziţionate din hypermarché sau direct de la producător, majoritatea sunt din categoria „Vin de France”, dar uneori găseşti şi din categoria „Vin de Pays” (vin cu indicaţie geografică i‑am zice noi). În ceea ce priveşte servirea, nu pot să mă plâng. Cât de mare ar fi fost aglomeraţia, nu mi s-a întâmplat niciodată în mai bine de un deceniu să mi se aducă un vin roşu de la gheaţă sau un vin alb călâi. Chiar la pahar sau la pichet. Şi încă ceva: restaurantele francezilor mai au în dotare frapierele pe care la noi le vezi doar la cerere, şi câteodată nici atunci!

Dar am deviat de la subiectul principal, mâncarea. Aşa că rămâne pe data viitoare …

Să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Franţa-n bucate: 6 – Deliciile culinare pentru turişti ale Cartierului Latin (2)

  1. Pingback: Franța-n bucate: 8 – Câteva vorbe despre patria vinurilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.