Fish’n chips – varianta cu somon

N-am mai scris cam de mult aici. Procrastinarea este una dintre principalele mele virtuți. Iar motive găsesc cu duiumul: că am fost plecat în Erasmus, că am avut examene, că am avut de citit (tentative de) proiecte de diplomă/lucrări de disertație, că aveam de recenzat/revizuit articole științifice trimise spre publicare (articole fără de care omenirea s-ar fi oprit în loc), că am avut de întocmit situații urgente (care nu prea folosesc nimănui). De fapt, comoditatea (ca să nu zic de-a dreptul Lenea, cu L mare de tipar, bold, italic, underlined și scris cu scarlet roșu fiind pentru neaveniți & profani) a fost motivul. Drept pentru care mi-am turnat un pahar de Chardonnay (image not available), mi-am aprins un Kent (vă amintiți faza idioată de la TVR1 cu “Great taste, Kent style” apărută în momentul interzicerii reclamelor explicite la țigarete? – #niciio).

Revenind la subiect: s-a deschis primul Mega Image în Bacău. Se mai pregătesc încă 2-3-infinity. Mă bulucesc să cumpăr. Somon. Filé. Congelat. Îl înhaț (vâj-haț e din alt film), îl plătesc, dându-mi seama mai apoi că am fost jefuit. Să vedem cum s-a derulat filmul evenimentelor. Vă atenționez că orice imagine sau comentariu de aici încolo nu poate fi folosit(ă) ca probă în instanță. Pentru că (ticăloșii) ăștia și-au luat toate măsurile de prevedere (legal possible).

Exhibit “A”:

_111

Nevinovata pungă cu produse. 750 g filé de somon din Atlantic (remarcați marele “e”, care înseamnă “circa și ceva”). În conformitate cu declarațiile producătorului sunt 6 (șase) bucăți ambalate individual, a câte 750/6 = 125 g (0,125 kg pentru iubitorii SI) bucata. Scris clar în franceză, germană, flamandă, ca să înțeleagă toți cetățenii belgieni și olandezi (inclusv cei +50% evrei din Amsterdam, ori cei +70% musulmani din Bruxelles, Haga ș.a.m.d.).

Belgienii de la Delhaize, ca să nu intre în contradicție cu legislația românească (așa proastă cum este), au pus pe verso-ul pungii și o minusculă etichetă în limba română (cu caractere de 6 pts, că așa-i legea), care descrie produsul. Asta de mai jos.

Exhibit “B”:

_117

Avem cel puțin o problemă de traducere, dacă nu mai multe. Conform inscripției în limba română, punga de somon conține 5 porții a câte 150 g. Adică 5 x 150 = 750 g, așa cum scrie și pe Exhibit “A”.

Ceva mai jos, de pe aceeași minusculă etichetă, aflăm că avem de fapt 6 (șase) bucăți a 150 g, net, fără glazură. Adică 6 x 150 = 900 g.

Adică din Benelux până în Ro, cantitatea netă de somon a crescut de la 750 la 900 g. Decât cu 20%. Poate că statul român a încasat și TVA pentru acest surplus. De la mine sigur a încasat. Că prețul declarat per punga de somon era de 79,99 lei. Adică 88,8(7) lei/kg în varianta beneluxeză (bruxelleză, joianesiană, cum vreți să-i ziceți), sau 106,65(3) lei kg în varianta plătită de mine. Nimica toată, “dăcât” 17,75 lei (cam 3 – 4 euro în plus pentru fiecare 1000 g de file de somon achiziționat). Să zicem că nu-s mulți fraieri precum moi-même care să cumpere somon congelat de Mega. Să zicem că avem 2 idioți/zi/magazin. Faceți voi calculele, având în vedere că în 2017 erau “doar” 600 de “unități alimentare MegaImage” în România. Într-un an, DelHaize fură doar din somonul românilor, cel puțin un milion de euro. Nu-i mult, nu-i așa?

Exhibits “C” to “G”

_112

_113

_114

_115

_116

Mă pune naiba să pun pe cântar cele cinci bucăți de somon rămase negătite. Nu-i un cântar avizat metrologic, doar o chinezărie, așa că – cu siguranță – rezultatele obținute nu vor vi admise drept probe în instanță. Pentru frumusețea demonstrației însă, pun mai jos rezultatele obținute:

Numărul determinării Denumirea probei (“exhibit”ului) Masa netă (g)
1 C 131
2 D 131
3 E 132
4 F 136
5 G 132
Total (C + … + G) 662
Masa medie [Suma(C + … + G)/5] 132,4
 1. determinările au fost efectuate în afara oricărui laborator acreditat, folosind un cântar de bucătărie marca “No Name”, produs în PRC (People’s Republic of China), având o precizie de ±1 g, și o capacitate de măsurare cuprinsă între 0 și 5000 g (0 – 5 kg pentru SI lovers);
 2. măsurătorile au fost efectuate la 46˚32’39” N și 26˚54’56” E, folosind o valoare medie a accelerației gravitaționale g = 9,81 m/s2, valoare neafectată de poziționarea geografică a măsurătorii;
 3. în timpul măsurătorilor nu a fost rănit/molestat/afectat nici o ființă vie, humanoizii și alte specii similare fiind incluse;

Deci nu 125, nu 150 ci undeva aproape pe la mijloc (mijlocul din favoarea neprostului care cere, nu a prostului naivului care dă).

Acu’ abia aștept să vină piarul de la Mega care să-mi explice doct că, de fapt, Gigel de la Sculerie este vinovat, punând greșit etichetele scrise în română pe produsele care sunt apreciate “worldwide”, că ei au o tradiție de a pune somon congelat la dispoziția humanoizilor încă dinainte de dispariția dinozaurilor (în acest sens vă recomand să “vizionați” toate seriile din Ice Age) etc. ș.a.m.d.

Pledoaria finală:

Somonul a fost bun. Nu contează că l-am plătit dublu. A fost bun, s-a comportat exemplar pe tigaia grill de la Delimano (dați și voi ceva, acolo?), așa că nu mai cârcotesc.

Ce vă trebuie?

 • Una bucată filé de somon congelat de la Mega. Poate fi cât vrea ei de mare (a little bit of sarcasm detected);
 • 4 cartofi albi, medii, noi, pentru prăjit ( în 1 – 1,5 L ulei de floarea soarelui);
 • Una frunză de salată creață, procurată de la Piața-Sud din Bacău (patriotismul local nu se dezminte, nici măcar pentru “vinituri”);
 • Nește “cooking spray” adus din America (USA pour les connaisseurs), ca să nu ardem grillul;
 • Salt & pepper după gust;
 • Un vin de Sâmburești, recolta 2017?

Cum procedați?

Simplu.

Mergeți la Mega și luați somonul.

Decongelați-l (15 – 20 min în apă rece), fără a-l scoate din folia individuală!

Între timp, prăjiți cartofii. Încingeți (și, vă rog, nu încinge-ți!!!) uleiul la 180 ˚C, în care aruncați (semi)rondelele de cartofi, pe care le tineți până când se ridică la suprafața uleiului (cam 5 – 10 minute după știința mea, poate mai mult după știința voastră).

_101

_103

_106

_107

Asezonați-l cu sare și piper, atât pe Face A, cât și pe Face B.

_102

Puneți bucata de somon (așa mică și păcălită de Mega) pe grillul bine incins. Trei minute pe avers (front side), 2 minute pe revers (back side). În total, cinci (5) minute. Atât mi-a luat ca să comestibilizez somonul congelat de la Mega. Dacă aș fi știut exact cât cântărește, v-aș fi dat și formula care leagă masa materiei prime de temperatură și de timp. Poate cu altă ocazie (era să zic okazie, dar mi-am amintit subit de okazii.ro).

_104

_105

_108

De restul, poze.

_109

_110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

PS: Scuze că n-am pus totul în hârtie de ziar. Nu de alta, dar se mai găsește câte-un “savant făcut pe net = savnet” care începe să urle “mâncare in hârtie  vopsită cu PLUMB???!!!???!!!”

2 thoughts on “Fish’n chips – varianta cu somon

 1. Pingback: Fish’n chips – varianta cu somon | Bacău Expres

 2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.