Fish’n chips ca la Moldova

Fish and chips (colocvial – “Fish’n chips”) este o mâncare stradală (stritfud, cum s-ar zice pe la noi) britanică tradițională. Nu trebuie neapărat să mergeți la Londra pentru a degusta acest preparat, vi-l puteți face singuri, în confortul bucătăriei personale.

O să aveți nevoie de niște fileuri de pește (de regulă se folosește codul) și de niște cartofi prăjiți. Dacă vi se pare prea săracă mâncarea (deh, britanicii s-au mulțumit cu puțin până când au adoptat în calitate de “bucate tradiționale” mâncărurile indiene – a se vedea puiul Tikka Masala), puteți s-o înnobilați cu un sos și, ca să nu mâncați direct din ziar (că așa-l mănâncă supușii reginei, cum mâncam noi parizer cu roșii și telemea pe capota Daciei), o puteți împacheta într-o lipie sau o tortila.

200

Fileuri proaspete de cod găsiți mai rar pe plaiurile Modovei (fie de-a dreapta ori de-a stânga Prutului). Le găsiți cel mai adesea congelate și glazurate cu gheață. Aveți toate șansele ca după decongelare, indiferent de cât de grijuliu ați făcut-o, să vă treziți cu niște bucăți mai mult apă decât pește care, odată aruncate în tigaia încinsă, se dezintegrează rapid, rezultând ceva care nu merită nici măcar să fie fotografiat!

Și ca să nu pățiți rușinea asta, vă recomand niște fileuri congelate, semipreparate. Ca acestea:

103

Nu sunt “degețelele” de pește (fish fingers) ultraprocesate și din belșug aditivate, ci niște bucăți decente, pregătite din ingrediente absolut sigure. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, citiți eticheta produsului:

105

Sunt extrem de ușor de pregătit, iar gătirea lor nu durează mult.

Le puteți pune pur și simplu într-o tavă antiaderentă, făra ulei, apoi le introduceți în cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C, din care le scoateți după 16 minute.

101

Sau, puteți pune într-o tigaie antiaderentă 4 – 5 linguri de ulei vegetal, îl încingeți la foc mediu și prăjiți fileurile circa 10 minute, întorcându-le de pe o parte pe alta, până când devin aurii-maronii.

De asemenea, le puteți prăji și în baie de ulei, în friteuză. Uleiul trebuie să fie bine încins (cam 180 ˚C), iar fileurile trebuie să stea “aerisit” în friteuză. Când sunt făcute, se ridică singure la suprafața uleiului. Vă recomand, dacă ați prăjit cartofii în friteuză (despre cum prăjiți cartofii în friteuză am scris aici, aici și aici, așa că nu mai revin), imediat după ce i-ați scos, să puneți în locul lor fileurile.

102

Dacă numai sosul de brânză încorporat în fileurile de cod vi se pare prea puțin și vi s-a făcut dor de mujdeiul de usturoi care merge atât de bine la pește, vă recomand o variantă ceva mai ușoară: un sos de iaurt cu usturoi. Îl puteți prepara în tihnă, în timp ce se îmbăiază cartofii în uleiul de palmier din friteuză.

104

Nu vă mai rămâne decât să puneți mâncarea în farfurii, vinul rece în pahare, apoi să îngurgitați (responsabil, evident) totul.

106
107
108

Iar dacă vreți într-adevăr să simțiți că mâncați “street food”, citiți în continuare.

Luați un castravete murat, tăiați-l în bucăți mici, stoarceți-l de excesul de lichid și încorporați-l în sosul de iaurt cu usturoi – o să iasă un fel de tzatziki.

203
204

Luați o lipie/tortila, umeziți-o ușor și țineți-o la încălzit: fie 20 – 30 de secunde într-o tigaie antiaderentă (fără ulei!) bine încinsă, fie 10 secunde la 750 W în cuptorul cu microunde.

201
202

Întindeți pe lipie un strat de sos cu iaurt, usturoi, castraveți murați – așa cum vedeți în poză.

206

Puneți deasupra cartofi prăjiți și fileuri de pește (rupte în bucăți).

205
207

Dacă vreți un preparat ceva mai picant, adăugați câteva picături (nu prea multe) de sos Tabasco.

208
209

Împăturiți lipia/tortila (dacă sunteți neîndemânatici, aveți un desen pe spatele ambalajului acesteia), apoi “consumați-o”. Tot responsabil, evident.

210

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Fish’n chips ca la Moldova

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  2. Pingback: Filé de cod de Alaska cu sos de iaurt și muștar, la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.